Maketa tlustého střeva v centru Hodonína varovala před rakovinou

9. listopad 2011

Každý rok onemocní v České republice na 8 tisíc lidí rakovinou tlustého střeva nebo konečníku, polovina z nich zákeřné chorobě podlehne. Zvrátit statistiku přitom může jediné - důsledná prevence. Právě na to se v úterý v Hodoníně pokusili upozornit lékaři z tamní nemocnice a odborníci z občanského sdružení Onkomaják.

Již tak hodně rušná a těsná hlavní křižovatka na hodonínské Národní třídě dostala na celý den další atrakci - obří nafukovací maketu tlustého střeva. Lékaři a další dobrovolníci se k ní snažili přitáhnout co největší pozornost. Dařilo se to skoro samo, střevo si nemůže člověk ostatně projít každý den. A navíc, byť jde o téma choulostivé, lidí se opravdu dotýká.

„Manžel měl rakovinu tlustého střeva, zanedbal to a pak to tak dopadlo,“ prohlásila jedna z kolemjdoucích, které obří maketa tlustého střeva zaujala. „Česko je v počtu případů rakoviny tlustého střeva na předních místech, jsem ráda, že se něco dozvím,“ dodala další.

Jak moc problém je vážný, dokládají i čísla. Jen v hodonínské nemocnici s diagnózou rakoviny tlustého střeva či konečníku hospitalizovali v roce 2008 necelých 200 pacientů, loni už bezmála o padesátku více. Nafukovací maketa tlustého střeva v centru Hodonína přiměla přihlásit se na preventivní prohlídku více než třicet lidí.

autor: hon
Spustit audio