Luxusní svíčky z Rožnova pod Radhoštěm byste našli i v Arabských Emirátech nebo Koreji

11. únor 2024

Když byste si do navigace při cestě Rožnovem pod Radhoštěm ve Zlínském kraji zadali adresu Dolní Paseky 227, zavede vás do míst, kde lišky dávají dobrou noc a silnice končí. Zároveň se ale ocitnete u kouzelného stavení, ve kterém vznikají luxusní svíčky.

Rodina Miroslava Šuplera z Rožnova pod Radhoštěm zasvětila svůj profesní život svíčkám. „Vlastně to byl takový omyl. Repasoval jsem hydraulické lisy, objednal jsem jeden na dřevěné brikety a byl špatný. Tak jsem z něj udělal lis na svíčky,“ vzpomíná s úsměvem šéf firmy Unipar Miroslav Šupler.

Podnikání v tomto oboru se věnuje už víc než třicet let a Unipar si velmi rychle získal stálé odběratele po celém světě. Jejich luxusní svíčky zdobí hotely, restaurace, prostory wellness, sauny i soukromé interiéry v Americe, Skandinávii, Koreji, Číně nebo Arabských Emirátech.

Design jednotlivých svíček tu vždy navrhují podle konkrétního interiéru. Když vkládají do svíček kameny, spolupracují s firmou Preciosa. „Práce na velké svíčce může zabrat až dvacet hodin. Jedná se vždy o exkluzivní výrobek, kterému také odpovídá cena,“ vysvětluje majitel.

Obrazce se vytvářejí buď ručním malováním nebo takzvaným termotiskem

Barvení svíček se provádí jen na povrchu, aby se zamezilo proniknutí barvy do těla svíčky. Obrazce se na ně následně vytvářejí buď ručním malováním, nebo takzvaným termotiskem. Tuto technologii přivedl k dokonalosti syn Miroslava Šuplera, Michal.

V nabídce samozřejmě nechybí ani aromatické svíčky. O vůni se starají parfémy, které jsou umístěny na povrchu svíček. „Teď připravujeme i svíčky, které budou voňavé v celém objemu. Byl docela oříšek vytvořit takovou technologii, kdy vůně nebude hořet a vyprchá dřív, než hořet začne. Trvalo nám to pět let,“ prozrazuje Miroslav Šupler. Oblíbené svíčky ve skleněných nádobách budou v nabídce Uniparu už letos.

Speciální svíce určené pro exteriér

Nahlédnout do tajů výroby této krásy z vosku mohou všichni návštěvníci, kteří do Rožnova pod Radhoštěm zavítají. Zaměstnanci je provedou nejenom galerií, ve které jsou k vidění celé kolekce svíček, ale budou moci vstoupit i přímo do dílny. Exkurzi pak ukončí v prodejně. Tam ale hrozí vysoké nebezpečí, že přijdou o veškeré finance. Každou ze svíček budou určitě chtít mít doma.

Spustit audio