Luhačovická přehrada byla postavena jako ochrana před povodněmi. Dnes je místem sportu a zábavy

7. červenec 2023

Na počátku 20. století byla ve Zlínském kraji na řece Šťávnici vybudována vodní nádrž, která nese název Luhačovická přehrada. A to i přesto, že leží na katastru městyse Pozlovice. Primárně měla chránit Luhačovice a další obce před povodněmi. Postupem času se ale stala velkým turistickým lákadlem.

Návštěvník může auto nechat na parkovišti, ze kterého má na dohled přehradní hráz. A vydat se potom může buď rovnou k vodě, nebo na okružní procházku kolem celé nádrže, která vede po asfaltové komunikaci. Ta je ideální pro jízdu na kole, in-line bruslaře i běžce. Všichni ale přitom samozřejmě musí dávat pozor na pěší, rodiny s kočárky a pejskaře.

Kdo nemá koloběžku, a přesto by si rád okruh kolem přehrady projel, si ji může půjčit v místní půjčovně. Stejně tak je možné půjčit si šlapadlo, loďku nebo paddleboard. Kolem přehrady je několik možností, kde se občerstvit. Na výběr je z klasického stánku, ve kterém se čepuje pivo do kelímku a griluje klobása, a příjemných kaváren, ve kterých se podává káva z vlastní pražírny, domácí zákusky i zmrzlina.

Kdo má zájem protáhnout si tělo, pro toho je ideální Stezka zdraví. Za jejím názvem se skrývá deset venkovních posilovacích strojů umístěných u nádrže pod hotelem Adamantino. Stačí půlhodina posilování a budou procvičeny všechny části těla. Stroje jsou doporučeny pro osoby nad 15 let, slouží k celkovému posílení organizmu a jsou vhodné i k rehabilitačním účelům. Příznivě působí na cévní a oběhovou soustavu a zlepšují i celkovou pohyblivost. Až pro třicet dětí je určena herní sestava, která stojí o kousek dál.

Herní prvek pro děti

Rybaření i vodní radovánky

Na své si u Luhačovické přehrady přijdou i milovníci rybolovu. U Rybářského svazu Luhačovického Zálesí si mohou zakoupit povolenky a věnovat se své zálibě. Díky tomu, že přehrada byla v roce 2012 vypuštěná a zbavená všech sedimentů, jsou v ní pouze žádané druhy ryb. Svaz tu má také chatu s restaurací. V chatě je možné si zamluvit ubytování, restaurace samozřejmě nabízí rybí speciality.

Aktivní děti určitě ocení lanové centrum. To je zasazeno do lesa a tak i v parném létě nabízí příjemný chládek. Okruh kolem přehrady uzavírá areál koupaliště Duha. Nabízí příležitost pro koupání, vodní radovánky, relaxaci a odpočinek pro všechny generace.

Půjčovna lodiček, šlapadel a paddleboardů

A kdyby měl turista pocit, že už se dlouho věnoval zahálce, může se alespoň trochu vzdělat a to prostřednictvím naučného chodníku. V roce 2012 uplynulo 100 let od zahájení stavby Luhačovické přehrady. Městys Pozlovice proto vybudoval naučný chodník s šesti informačními panely, které návštěvníci naleznou na oplocení koupaliště.

Spustit audio