Lovecký pes na gauč nepatří. Existuje 130 plemen a jejich výcvik se přizpůsobuje jejich vlastnostem

21. listopad 2023

Každý pes by měl respektovat základní povely poslušnosti a u některých plemen k tomu přichází ještě specializovaný výcvik podle činnosti, kterou má pes vykonávat. Velkou a pestrou kapitolou jsou v tomto oboru psi myslivečtí.

Vycvičit mysliveckého psa je věc náročná a složitá – už proto, že je řada specializovaných plemen na různou práci. Plemen je přibližně 130 a dělí se na pět základních skupin – honiči, barváři, ohaři, norníci, a retrívři-slídiči.

Alpský jezevčíkovitý brakýř / Alpský brakýř

Honiči vyhánějí zvěř z úkrytu, jsou vytrvalí v běhu i držení stopy. Barváři dohledávají raněnou zvěř podle krve – v myslivecké mluvě podle barvy. Obě tato plemena slouží i při vyhledávání raněných lidí v sutinách například po zemětřesení.

Pak jsou to ohaři. Ti hledají a tzv. vystavují nebo donášejí drobnou zvěř. Vystavování znamená, že když pes najde zvěř, přiblíží se k ní a zůstane nehybně stát – pro člověka je to signál, že tam zvěř je.

pes, irský setr

Norníci – jak název napovídá, pracují při vyhánění zvěře z nor, ale také se používají k vyhánění spárkaté zvěře nebo k dosledu – dohledání.

Poslední skupina jsou slídiči-retrívři, ti vyhánějí živou zvěř nebo přinášejí zvěř už ulovenou.

Lovecký pes na gauč nepatří

Při výcviku se dbá na základní poslušnost – zejména přivolání. Pak se cvičí činnost, kterou bude člověk od psa potřebovat. Podporují se vlastnosti, ke kterým se došlo dlouholetým šlechtěním, ale také je zapotřebí nechat psovi určitou míru svéprávnosti a hlavně nepodtrhnout jeho přirozenou dravost a chtivost lovit.

Český fousek

Nejlepší je předem si probrat informace o plemeni, o jeho vlastnostech a potřebách a taky si uvědomit, k čemu vlastně dané plemeno budeme potřebovat. Z toho všeho je jasné, že když si pořídíme některé z loveckých plemen, nebude to šťastný pes, pokud ho necháme jen polehávat na gauči.

Spustit audio