Lidovci v Brně dnes vypoví koaliční smlouvu. Nové vedení města chtějí složit do měsíce

12. duben 2016

Stávající koalice v Brně skončí. Lidovci dnes pošlou výpověď koaliční smlouvy hnutí ANO. Do příštího setkání zastupitelstva v květnu chtějí vyřešit otázku, kdo město povede dál.

Podle stávající náměstkyně brněnského primátora Kláry Liptákové z KDU-ČSL budou v první řadě jednat s dosud opozičními sociálními demokraty a potom opět s hnutím ANO.

„Neleží to pouze na naší straně, protože máme pouze 7 mandátů z 55. To si uvědomujeme. Nicméně, je to naše přání, takto bychom byli rádi, aby to probíhalo. Protože si myslíme, že není dobře pro nikoho, abychom se dlouho potáceli v provizoriích,“ uvedla.

Podle KDU-ČSL porušilo koaliční smlouvu z roku 2014 hnutí ANO, když se jeho zastupitelé minulý týden sešli s opozicí. Hnutí ANO ale tvrdí, že u ČSSD hledalo podporu pro návrh restrukturalizace městských firem, který KDU-ČSL nepodpořila. Lidovci to odmítají.

Koalice na brněnské radnici se začala rozpadat minulý týden. Hnutí ANO se nemohlo dohodnout s KDU-ČSL na řízení městských firem. Proto začalo jednat s opoziční ČSSD. Lidovci to považují za faktické ukončení koalice. Hnutí ANO ale tvrdí, že u ČSSD hledalo podporu pro návrh restrukturalizace městských firem, který KDU-ČSL nepodpořila. Lidovci to odmítají a dohodli se se sociálními demokraty na spolupráci dříve, než to stihlo hnutí ANO.

autor: jel
Spustit audio