Lidé si mohli koupit schod. I díky nim vyrostla nad Bílovicemi nad Svitavou rozhledna U Lidušky

15. duben 2022

Okolí Bílovic nad Svitavou na Brněnsku přímo vybízí k výletům, ať už pěšky, či na kole. Teď si mohou zájemci místní krajinu prohlédnout i z nové rozhledny, na kterou mimo jiné přispěli i ti, kteří si koupili některý ze 131 schodů vedoucích na její vrchol. K dispozici je na rozhledně i pamětní razítko, stojany na kola či posezení.

Nová rozhledna U Lidušky připomíná známý vánoční příběh odloženého děvčátka v tamních lesích roku 1919, které našla trojice místních intelektuálů – spisovatel Rudolf Těsnohlídek, soudní znalec Josef Tesař a budoucí kreslíř František Koudelka. A zachránila jej tehdy před umrznutím. Tím vznikla také tradice vánočních stromů republiky a obdarovávání chudých a potřebných v době vánoční.

V místě, kde se nová rozhledna nachází, plánovali místní obyvatelé vybudovat vyhlídkovou věž už před dobrými sto lety. Už tehdy proběhly úpravy terénu pro dobrý výhled do okolí a lidé místu začali říkat „Na Vyhlídce“ nebo také „Krásná vyhlídka“. Zůstalo ale jen u úprav terénu bez vyhlídkové věže. Místo si oblíbili i známé osobnosti, které v Bílovicích žily, třeba bratři Čapkové se sestrou Helenou, S. K. Neumann anebo zmíněný spisovatel Rudolf Těsnohlídek.

Nápad postavit rozhlednu ožil znovu až začátkem 21. století, kdy se záměru chopil zastupitel a pozdější předseda místní komise pro regionální rozvoj Josef Zavadil a Školní lesní podnik Masarykův les, Křtiny. V letech 2010 a 2011 nechali u brněnského ateliéru EA – architekti zpracovat návrh 30 metrů vysoké dřevěné rozhledny. Do svých plánů ho pak zahrnul Dobrovolný svazek obcí Časnýř, zaměřující se na rozvoj volnočasových aktivit na území obcí Babice nad Svitavou, Bílovice nad Svitavou, Kanice, Ochoz u Brna a Řícmanice. Nedostatek financí ale záměr opět poslal k ledu.

Bílovice nad Svitavou jako na dlani

Oživení a nový projekt

V roce 2018 obec Bílovice nad Svitavou znovu začala podnikat kroky k výstavbě rozhledny. Nikoli však dřevěné. Inženýr Martin Novák zpracoval návrh 29 metrů vysoké kovové konstrukce s několika patry a zastřešenou vyhlídkovou plošinou. Náklady na stavbu byly vyčísleny na téměř šest milionů korun.

Pozemky dlouhodobě zapůjčil Školní lesní podnik Masarykův les, Křtiny. Díky třímiliónové dotaci Ministerstva pro místní rozvoj z Národního programu podpory cestovního ruchu v regionech se mohlo v roce 2020 konečně začít uvažovat o stavbě. Zbývající částku pokryla obec Bílovice nad Svitavou ze svého rozpočtu a také sbírková akce, ve které si kdokoliv mohl pronajmout schod rozhledny na 50 let. Na vybraný schod byla poté umístěna plechová cedulka se jménem dárce.

Rozhledna vznikla i za přispění donátorů, kteří si mohli pronajmout konkrétní schod na 50 let

Rozhledna U Lidušky byla slavnostně otevřena 26. října 2021. Je volně přístupná po celý rok a zcela zdarma. Výhled je opravdu překrásný. Severně v údolí jsou Bílovice nad Svitavou jako na dlani, dále některé obce svazku Časnýř, tedy Kanice či Babice nad Svitavou, a postupně směrem na východ lze spatřit zalesněné kopce Moravského krasu. Jihovýchodním směrem je vidět vysílač Hády, jižně a jihozápadně se pak nabízí pohled na Brno. Na dohled jsou také další rozhledny v blízkém okolí.

U rozhledny je k dispozici zastřešené posezení, pevné stojany na kola a na vrcholu rozhledny také pamětní razítko. Místo je velmi dobře dostupné. Z centra Bílovic nad Svitavou je rozhledna vzdálená asi půl hodiny volné chůze po široké a nenáročné lesní cestě, kterou rádi využívají i cyklisté. Parkování v Bílovicích je možné u vlakového nádraží.

U rozhledny jsou dvě posezení. Odpadkové koše zřizovatelé záměrně neinstalovali. Každý by si měl své odpadky odnést
Spustit audio