Lidé se mohou ode dneška nechat zdarma otestovat na koronavirus

16. prosinec 2020

V Česku dnes začalo dobrovolné testování na onemocnění covid-19. Celkově je registrovaných přes 170 míst provádějících antigenní testy. Některá menší pracoviště se ale zapojí až v dalších dnech.

Nutné je, aby se lidé vždy objednali na konkrétní termín přes internet. V případě Fakultní nemocnice u svaté Anny přes tento rezervační formulář.

Jak je to na testovacích místech na jižní Moravě s kapacitami?

Volná místa zatím jsou, ale zaplňují se velmi rychle. Především termíny před Štědrým dnem, kdy chtějí lidé navštívit příbuzné a rádi by měli jistotu, že je nenakazí.

Celoplošné testování skončí 15. ledna. A člověk může přijít do tohoto termínu i vícekrát, ale vždycky musí být mezi jednotlivými testy odstup alespoň 5 dnů.

Kde všude se v Jihomoravském kraji můžou nechat lidé otestovat?

Podle oficiálního seznamu ministerstva zdravotnictví je v regionu celkem 20 míst, kde antigenní testy můžou dělat. Ne všude ale s těmi plošnými, které hradí pojišťovna, začínají dnes. Například nemocnice v Blansku se připojí až v pátek. V té kyjovské odstartují s odběry vzorků v pondělí. Kromě toho se zapojila napříč Českem téměř tisícovka lékařů, hlavně stomatologů. Ale ne všichni stačili nakoupit do dneška antigenní testy, takže někteří začnou testovat během několika dní.

autor: Alena Hesová
Spustit audio

Související