Lesní bar u Adamova v Moravském krasu nabízí osvěžení a pro kolemjdoucí připravuje také útulnu

16. listopad 2019

Krásné lesy Moravského krasu na jižní Moravě učarují každému, kdo se do nich vydá. Vysoké lesnaté kopce i potoční údolí jsou oázou klidu a odpočinku. U cesty z Adamova na Olomučany narazíte nejen na věhlasnou Starou huť, ale také Švýcárnu. Je to budova bývalého hostince, kde našli útočiště dobrovolníci ze sdružení Brontosaurus. V sousedství Švýcárny pak vybudovali malý lesní bar, který je k dispozici 24 hodin denně, 7 dní v týdnu.

Bar je zásobený sice skromně, ale každý výletník v něm najde něco na zub. Bedna nabízí sušenky, brambůrky i nějaký ten bonbón. Jako přírodní chladnička nápojů se využívá Křtinský potok. Nechybí kasička ani ceník. Kolik kdo zaplatí, je přitom na svědomí každého příchozího. Dobrou zprávou je, že většina návštěvníků dává do kasičky dokonce o něco vyšší částky, než jsou uvedeny. Což vypovídá o tom, že dobrých lidí je většina. Bar už má ale zkušenost i s těmi, kteří pojedli a popili a v kasičce nenechali nic. Naštěstí to byli jednotlivci.

Dobrovolníci mají z fungujícího lesního baru radost a jejich píle neutuchá. Vedle baru vybudovali takzvaný Dobrodomek. Místo, kde mohou znavení výletníci najít nejen střechu nad hlavou, ale i nocleh. Domek je vybavený skutečně zajímavě. Nechybí v něm krbová kamna, linka, sprcha ani toaleta. V horním patře jsou k dispozici lůžka.

Od konce listopadu bude fungovat stejně jako lesní bar. Opět bude moci kdokoli v kteroukoli denní či noční dobu přijít, požádat o klíč a za menší obnos do kasičky přenocovat či přečkat nepřízeň počasí. Slavnostní otevření Dobrodomku je v plánu 30. listopadu 2019 ve 14 hodin.

Spustit audio