Lékárnice z Pohořelic podle policie zásobovaly drogovou scénu

17. duben 2011

Kriminalisté obvinili dvě lékárnice z Pohořelic z prodeje léků výrobcům drog. Šlo o dva konkrétní přípravky s obsahem pseudoefedrinu, který se používá k výrobě pervitinu. Porušily přitom právní předpisy upravující podmínky pro výdej těchto léčiv. Od poloviny roku 2009 prodala lékárna nejméně 70 tisíc balení, což představuje 6 procent celkového prodeje těchto přípravků v České republice.

Podle předpisů smí lékárník jedné osobě vydat vždy jen jedno balení přípravku s pseudoefedrinem. Výrobci drogy si jich ale odnášeli až 20 denně. "Do lékárny přišla osoba, která byla vybavena doklady. Jednalo se o občanské průkazy a kartičky pojištěnců. Tyto předložila. Domluvili se, že po zápisu do evidenčních knih a počítače se osoba vrátí zpět a odnese si požadovaný počet balení preparátu. Doklady, které zde v této lékarně předkládali, byly doklady odcizené a nebo ztracené," řekl kriminalista Vlastimil Jandera.

Kriminalisté na dnes už obviněné ženy přišli díky tomu, že sledovali výrobce drog. Následně se ukázalo, že tato lékárna neznala chřipkové epidemie. Vysoce nadprůměrný prodej léků s pseudoefedrinem měla celý rok. "Tato lékárna prodala měsíčně 4043 balení. Jiné lékárny, například na Blanensku, Břeclavsku, nebo Hodonínsku prodávaly 38, 180, 50, 20 balení měsíčně. Z toho je vidět, že v Pohořelicích docházelo oproti ostatním lékárnám k nárůstu až tisícinásobnému. Od poloviny roku 2009 touto lékárnou prošlo přes 70 tisíc balení preparátů s pseudoefedrinem. Z tohoto množství by se dalo vyrobit 28 kilogramů pervitinu. Ta by na černém trhu při ceně 1500 korun za gram měla hodnotu 42 milionů korun," uvedl kriminalista Vlastimil Jandera.

Z těchto peněz se ale podle policie lékárnice nijak neobohacovaly. Těžily pouze z vysokého obratu uvedeného zboží. Díky množství prodaných léků majitelka lékárny od poloviny roku 2009 vydělala tímto způsobem navíc 2.219.000 korun.

Jedná se o první podobný případ na jižní Moravě. Policisté se teď chtějí zaměřit i na další lékárny s podezřele vysokým prodejem léků s pseudoefedrinem.

Obviněným ženám středního věku hrozí až 10 let vězení. Stíhány jsou na svobodě.

autor: gaj
Spustit audio