Ledové víno 2006 nebude

23. prosinec 2006

Letošní rok pro vinaře znamenal menší úrodu hroznů. Kvalita vína je ovšem díky příznivému počasí vysoká. Neobvykle teplé počasí v pozdním podzimu a v zimě však způsobilo, že není možné vyrábět jednu z vinařských specialit - ledové víno. To se totiž dělá jen z hroznů, které zmrzly na keřích přímo na vinici. A letos prostě zatím dostatečně dlouho nemrzlo.

"Jeho výroba a příprava se vymyká," vysvětluje ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec. "Musíme velmi dlouho nechat hrozny venku na keři. Až do té doby, než hrozny zmrznou. Skutečně musí hrozny zmrznout, ne jako se mnohdy vykládá, přejít mrazem. Hrozny musí být zmrzlé a musí se sbírat při teplotě -7 stupňů Celsia. Ten mráz musí být už delší dobu. Okamžitě po sběru se hrozny odváží do sklepů vinařů ke zpracování a okamžitě se dávají do lisu a lisují. Tím, že určitá část biologické vody vevnitř je zmrzlá, dochází k odseparování části této vody a to zbylé - ta esence z toho moštu - se vylisuje. Výlisnost je velmi nízká, zhruba z jednoho metrického centu hroznů se dostane 10, maximálně 15 litrů moštu. Podmínky pro výrobu ledového vína jsou dány zákonem a ten náš zákon je v naprostém souladu se zákony Evrpské unie."

Ledové víno podle Machovce není určeno ke každodenní běžné spotřebě. Právě proto, že je v něm koncentrovaný cukr, kyseliny a koncentrované veškeré látky, jedná se vlastně o takovou esenci. Ta je vhodná například, když si připravíte bohatě prostřený stůl, ukončíte štědrovečerní večeři a budete před dezertem podávat hostům sklenku něčeho výjimečného. To je přesně okamžik, kdy se má podávat ledové víno. Ale nejenom na Vánoce, ledové víno je vhodné v průběhu celého roku ke slavnostním příležitostem. Nebo dopřejete-li si výbornou kuchyň, je potřeba kombinovat ji s ledovým vínem.

"Právě proto, že letos nemrzlo delší dobu a teplota spři sběru nedosáhla -7° C, tak vinaři nemůžou vyrábět ledová vína. Hrozny, které byly určeny na tuto výrobu, byly už většinou posbírány, a byly zařazeny do jiných nižších kategorií - jako například výběr z bobulí," dodává Machovec.

autor: gaj
Spustit audio