Lednicko-valtický areál zapsaný na seznam světového kulturního dědictví prošel prověrkou.

15. září 2005

Všechny památky zapsané na seznam světového kulturního dědictví letos prošly prověrkou stavu. Týká se to samozřejmě i Lednicko-valtického areálu, který má mezi tuzemskými památkami UNESCO jednu výjimečnost. Na prestižní seznam nebyl zapsán jen kvůli architektonickým památkám, ale jako soubor unikátních staveb a jedinečné krajiny.

Náročnější a nákladnější je proto i péče o něj. Přesnou představu o tom, co se dělo, dít mělo a co se dít bude, dává právě monitorovací zpráva o Lednicko-valtickém areálu. Pro UNESCO ji zpracoval Národní památkový ústav v Brně pod vedením ředitele Jaromíra Míčky. Podle něj se toho udělalo hodně, ale je třeba ještě hodně udělat. Zpráva vyjevila i základní dlouho neřešené problémy.

Asi nikoho nepřekvapí, že největším problémem jsou peníze, přesněji řečeno, jejich nedostatek. Památky Lednicko-valtického areálu by potřebovaly obrovské investice i přesto, že se do nich v minulých letech opravdu hodně investovalo. Jen ze státního rozpočtu to bylo více než 330 milionů korun. Velkými částkami přispěla samospráva, zahraniční i soukromé zdroje. Celkem 440 milionů korun,- částka, která překvapila i památkáře.

Jen zámek v Lednici by však potřeboval čtvrt miliardy. Pomyslná fronta čekatelů na investice přitom čítá desítky položek. Monitorovací zpráva Lednicko-valtického areálu však upozorňuje ještě na jeden problém. Není totiž jasné, kdo by měl u této památky zpracovat tzv. management plán. Což je podle Jaromíra Míčky důležitý programový dokument, který by měl vzniknout na všech památkách zapsaných na seznam UNESCO. V Lednicko-valtickém areálu je to ale složité. Poté co zanikl Okresní úřad v Břeclavi, který plnil funkci koordinátora, panují stále nejasnosti, kdo je v této roli jeho nástupcem.

autor: hon
Spustit audio