Lázně v Pasohlávkách začne čínská firma stavět na konci roku 2021, hotové musí být do sedmi let

Čínská firma RiseSun dnes (17. června) představila architektonickou studii lázeňského komplexu, který chce postavit v Pasohlávkách u Novomlýnských nádrží. O tom, jak postupují přípravy projektu, mluvil zástupce firmy Edward Jie Xu se zástupci všech politických klubů v jihomoravském zastupitelstvu. 

Lázně mají stát na poloostrově mezi kempem Merkur a obcí Pasohlávky. Společnost Thermal Pasohlávky, jejímiž akcionáři jsou Jihomoravský kraj a obec, tam už v minulých letech vybudovala páteřní komunikace, stavba lázní už bude na čínském investorovi. Celý koncept nicméně navrhla britská architektonická kancelář a podle vizualizací se nezdá, že by v něm byly budovy, které by se tam nehodily nebo třeba narušovaly panorama Pálavy.

Hotel, wellness i vinotéka

Projekt je rozdělený do tří fází. Ta první zahrnuje lázeňské a wellness centrum s hotelem, kde by mělo být asi 190 lůžek. Ve druhé fázi se mají v půlkruhu okolo hotelu stavět vilové apartmány s plochými střechami, určené pro týdenní až dvoutýdenní pobyty klientů. Tam se počítá s kapacitou asi 200 lůžek. Třetí částí je bydlení pro seniory. A jak několikrát zdůraznil zástupce firmy RiseSun Edward Jie Xu, v komplexu se počítá i s ochutnávkovou vinotékou s víny z jižní Moravy. Pokud jde o budoucí klientelu, ta by měla být z největší části česká, ale i slovenská nebo rakouská.

Začátek stavby

Stavba hotelu s wellness centrem by se podle pana Xu měla začít stavět na konci příštího roku. Celý komplex musí být hotový do sedmi let. Tak je to stanoveno ve smlouvě se společností Thermal Pasohlávky, která investorovi pozemky za 350 milionů korun prodala. To se stalo přede dvěma lety. Pole hejtmana Bohumila Šimka za hnutí ANO čínští partneři zatím termíny plní a dokonce jsou i trochu v předstihu. Z potřebných povolení má ale firma SunRise zatím jen vyhodnocení vlivu na životní prostředí a podle slov Edwarda Xu „tvrdě pracuje“ na dokumentaci pro územní rozhodnutí.

Zásah koronaviru

Přípravy projektu ovlivnila pandemie koronaviru jak pozitivně, tak negativně. Kvůli tomu, že pan Xu nemohl odcestovat domů do Číny, o to intenzivněji pracoval tady v Evropě. Například právě s architektonickou kanceláří, takže studie je díky tomu hotová dříve, než byl předpoklad. Na druhou stranu pandemie podle něj ekonomicky zasáhla jeho mateřskou firmu. Ne ale tak, že by byl pasohlávecký projekt v ohrožení. Nicméně řekl, že bude lepší, pokud druhá vlna covidu-19 nepřijde. 

Rehabilitační ústav a „čínské lázně“

Jihomoravský kraj plánuje v Pasohlávkách postavit svůj vlastní rehabilitační léčebný ústav.

Co se týče umístění, oba areály budou nedaleko od sebe, ale nebudou úplně sousedit. Jak rehabilitační ústav, tak lázně s wellness centrem budou využívat zdejší vrty s termální minerální vodou – každý subjekt by měl mít svůj vlastní zdroj. léčebné účinky jsou ale stejné – voda je vhodná k léčbě pohybového a nervového ústrojí. Ústav by měl mít asi 170 lůžek pro rehabilitační péči a dalších 50 lůžek pro samoplátce. Společnost Thermal Pasohlávky letos v únoru uspěla ve výběrovém řízení u ministerstva zdravotnictví na poskytování léčebné rehabilitační péče v tomto plánovaném ústavu. Stavba areálu má stát asi půl miliardy korun, zatím se ale teprve připravuje dokumentace pro stavební povolení. Ta by podle hejtmana Šimka měla být hotová do konce tohoto roku. Ale teprve po podzimních krajských volbách se uvidí, jak s tímto projektem naloží nové zastupitelstvo.

Spustit audio