Kvůli výluce nejezdí vlaky na části trati mezi Brnem a Jihlavou, cestující přepraví autobus

29. červenec 2016

Cestující na trati z Brna do Jihlavy musí ode dneška počítat s omezením. Kvůli opravám na kolejích tam začala dvoutýdenní výluka mezi stanicemi Zastávka u Brna a Okříšky. V obou směrech přes Třebíč a Náměšť nad Oslavou přepravují cestující autobusy.

Namísto regionálních vlaků jezdí autobusy mezi stanicemi Zastávka u Brna a Okříšky. Autobusy místo rychlíků jezdí přímo z a do Brna.

„V náhradní autobusové dopravě budou omezeny některé služby, například nebudeme v regionálních vlacích přepravovat jízdní kola, také obecně prostory v autobusech pro objemná zavazadla, kočárky jsou omezené. V rychlíkových spojích bude zajištěna přeprava jízdních kol,“ upozorňuje mluvčí drah Petr Šťáhlavský.

Omezení podle něj potrvá dva týdny. Na výluku poté naváže další omezení z Náměště nad Oslavou do Krahulova. To skončí v prosinci.

Železničáři na zhruba padesátikilometrové trase opraví zastávky a koleje. Na některých železničních přejezdech přibydou nová zabezpečení.

„Přínosem pro cestující bude výstavba nových nástupišť s přístřešky. Plánujeme také zvýšení traťové rychlosti až na 100 kilometrů v hodině. Abychom toho mohli dosáhnout, dojde také k úpravě některých železničních přejezdů, které získají vyšší zabezpečení,“ doplňuje Pavel Tesař ze Správy železniční dopravní cesty.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio