Kvalitu lékařské péče o pacienty po mrtvici v nemocnicích mezi sebou srovnává brněnský registr

Vyhodnotit a zlepšit kvalitu péče o pacienty s cévní mozkovou příhodou po celém světě má za cíl projekt brněnských neurologů.

Odborníci z Mezinárodního centra klinického výzkumu Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně vytvořili registr, který monitoruje například rychlost potřebných vyšetření nebo typ podaných léčiv. V databázi je teď více než 110 tisíc pacientů z 61 zemí světa. Mrtvice ročně postihne asi 25 tisíc lidí a je nejčastější příčinou trvalé invalidity.

Vznik registru vysvětluje jeho autor a neurolog Robert Mikulík. „Sportovci si nechávají měřit časy kol, ve škole děti dostávají známky. Všechna tato čísla se dají shrnout a udělat z nich nějaký závěr.“ Jenže podle Mikulíka podobný princip chyběl právě v této oblasti zdravotní péče. Nemocnice totiž mnohdy neví, nakolik jsou flexibilní, rychlé a kvalitní. V roce 2017 proto naostro spustili registr s názvem RES-Q (z angl. Registry of Stroke Care Quality).

Posun v kvalitě zdravotní péče

U cévní mozkové příhody je důležitý čas. Právě ten je jedním z měřených atributů. Z registru lze například vyčíst, jaký podíl pacientů byl ošetřen například do 15, 30 nebo 40 minut. Jakmile nemocnice tyto výsledky dostane, získá nějakou formu zpětné vazby, kterou může srovnat s jinou nemocnicí. Data mají sloužit jako motivace a inspirace. V České republice se například povedlo snížit čas zahájení léčby v průměru na 21 minut, před patnácti lety to bylo kolem 60 minut.

Vývoj medicíny

Z části se na tom podepsal vývoj medicíny, ale to hlavní mnohdy podle Mikulíka nestojí ani korunu. Tím je trénink a co nejlepší koordinace. Příkladem může být nahlašování co největšího množství údajů rovnou při převozu pacienta v sanitce. Při příjmu už nemocnice ví, na jaké případné komplikace si musí dát pozor. Eliminují se proto možné prostoje a čekání. Pacienta můžou ošetřit v některých případech hned po vyšetření mozku na stejném místě. Při mrtvici každou minutou totiž v mozku odumře až 2 miliony buněk.

České vs. světové nemocnice

Z dat vyplývá, že v léčbě a kvalitě péče o pacienty po cévní mozkové příhodě jsou na tom české nemocnice velmi dobře. Péče se propastně liší nejenom v porovnání s nemocnicemi v Indii nebo Mexiku, ale také v Evropské unii.

autor: tip
Spustit audio