Kozlíček polní nahradí salát, bršlice zase zastoupí petržel
První rostliny k jídlu už brzy zjara sbírá autorka květinových kuchařek Jana Vlková. Jak říká, lidé jsou často překvapeni, které jarní býlí je možné konzumovat.
Jedinou planou rostlinou, která dokáže zastoupit klasický salát, je podle autorky květinových kuchařek a lektorky vaření z jedlých rostlin Jany Vlkové kozlíček polní: „V obchodech se prodává jako polníček a mnozí jsou udiveni, jak běžný a snadno dostupný je v přírodě. Opravdu skvěle poslouží jako salát. Na rozdíl od něj třeba pampeliška, před vykvetením také skvělá do salátů, je trochu nahořklá. Kozlíček polníček tuto pro někoho nepříjemnou vlastnost nemá.“
Zahrádkáři zase obvykle nechtějí věřit tomu, že plevel bršlice může být přínosem v kuchyni. „My botanikové slovo plevel neznáme,“ směje se Jana Vlková, „bršlice je rostlina, která se velmi snadno množí, proto ji zahrádkáři vůbec nemají rádi. Ale ona je teď na jaře výbornou náhražkou petržele, která ještě není k dispozici. Bršlice je s petrželí příbuzná, takže má velmi podobnou chuť.“
Ptačinec, popenec, kopřiva, pampeliška, barborka obecná, česneky medvědí, podivný a viničný, česnáček a sedmikrásky, to jsou další rostliny, které autorka květinových kuchařek doporučuje na jaře zahrnout do jídelníčku. Zajímají vás podrobnosti? Poslechněte si záznam pořadu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.