Kordárna ve Velké nad Veličkou dostala šanci od věřitelů

30. květen 2014

Výroba v Kordárně by mohla navzdory ekonomickým problémům zůstat zachována. Věřitelé této firmy v insolvenci schválili plán reorganizace, který počítá s prodejem továrny novému investorovi. Lidem na celém Horňácku tak svitla naděje na zachování stovek pracovních míst, věřitelé se tak zřejmě domohou alespoň části svých pohledávek.

Generální ředitel Kordárny Radim Valas sice přiznává, že se zdaleka neuspokojí všechny nároky věřitelů, výtěžnost ale bude vyšší než při konkurzu. "Kdyby teď nastal konkurz, zastaví se výroba. My jsme totiž napojení na automobilový průmysl a tam teď panuje nervozita. Kdybychom se ocitli v konkurzu, hrozí ztráta dalších zakázek." Zájem o Kordárnu podle Valase mezi investory je. "Máme signály od velkých evropských investorů, jména ale nebudu prozrazovat. Nicméně deklarovali, že mají zájem zachovat výrobu ve Velké nad Veličkou."

Po kyjovské nemocnici je velická Kordárna dokonce druhým největším zaměstnavatelem celého hodonínského okresu. "Navíc je zaměstnavatelem velice solidním, seriózním a ke svým pracovníkům vstřícným," dodává ředitel hodonínského úřadu práce Vladimír Šťáva. "Kordárna se ale dostala do problémů a musela začít propouštět. Nešetří ale na výrobních dělnících, spíše na technicko-hospodářských pracovnících a manažerech. Propuštění ale mají malou šanci najít novou práci na Horňácku."

Celková suma přihlášených pohledávek přesahuje pět a půl miliardy. Výtěžnost reorganizace je podle odhadů odborníků šestkrát až devětkrát větší, než kdyby firma skončila v konkurzu. V Česku jde přitom o jednu z prvních a současně nejkomplexnějších povolených reorganizací velkého podniku po přijetí nového insolvenčního zákona. "Tento způsob řešení situace nastavuje cestu, která je velmi sledovaná odbornou veřejností a vytváří jakési precedenty do budoucna," řekl Petr Smutný z poradenské firmy, která s Kordárnou spolupracuje.

autor: hon
Spustit audio