Komáři červen 06

7. červen 2006

Na jihu Moravy se po letošních povodních přemnožili komáři. V posledních dnech si sice mohl region přece jen trochu oddechnout - sychravé počasí doprovázené větrem zahnalo komáry do dočasných úkrytů. Problémem ale budou zřejmě až do podzimu. Jak zjistila Hana Ondryášová, plošný boj s komáry je také otázkou financí.

Podstatnou část komářích zárodků zničily hned po povodních letecké postřiky. Ty ale samozřejmě nemohly zlikvidovat všechna líhniště. Na většině míst je proto potřeba stříkat i dospělé jedince. Chemické útoky na dospělé komáry jsou ovšem trochu komplikovanější a hlavně dražší než v případě larev. Například Břeclav budou stát letos zhruba milion korun. Starosta Břeclavi Dymo Piškula se proto ptá, zda by neměl boj proti komárům přispět také někdo jiný, než samospráva.

"Budu se ptát jestli jsme povinni z rozpočtu města tuto akci financovat. Jde o velké finanční částky. Rozvoj turistických destinací by měl být hlavně zájmem státu."

Podobně vidí situaci i starosta Lednice Libor Kabát. Pro něj je boj s komáry ještě více propojen s turistickým ruchem v regionu.

"Ti místní se s tím umí za ty roky nějakým způsobem vyrovnat a pokud se nejedná o závažný kalamitní stav, tak samozřejmě je to v úvaze jaký rozsah ošetření zvolit. Tím nechci říct, že nás naši občané nezajímají. Ale musíme to vidět u nás konkrétně v Lednici i z pohledu těch návštěvníků, čili snažíme se dělat ta opatření rozsáhlejší, než by samo o sobě muselo být."

autor: hon
Spustit audio