Klokani si mohou zvyknout i na chladnější Vysočině. Je ale třeba pohlídat jejich jídelníček

26. listopad 2019

Někdo chová psy, někdo holuby, Ladislav Škarek z Rančířova u Jihlavy si k nim přidal i fretky, morčata a klokany. Ano, slyšíte dobře. Jak je vidět, když má člověk něco moc rád a přistupuje ke své zálibě zodpovědně, může na Vysočině chovat i klokany.

Ladislav Škarek pracoval několik let v jihlavské zoologické zahradě a s bývalým ředitelem Vladislavem Jirouškem procestoval svět. Nyní žije v Rančířově u Jihlavy, kde s manželkou vede chovatelskou stanici anglických kokršpanělů. Ve velké zahradě ale v kotcích najdete i morčata, fretky, slepice a poštovní holuby. Nejkurióznější je ale určitě výběh klokanů. „Ti se sem dostali díky konexím v zoologické zahradě,“ říká Ladislav Škarek.

Ladislav Škarek z Rančířova u Jihlavy chová klokany

Klokani, které začal Ladislav Škarek chovat, pocházeli ze ZOO ve Zlíně. „Množí se nám tady a já je miluji,“ říká chovatel a ukazuje do výběhu, kde poskakuje klokanice s mládětem v kapse.

„To je klokan rudokrký. Jsou nenároční a na podmínky na Vysočině si zvykli,“ dodává a drobí na zem tvrdé rohlíky. To je prý pro klokany největší pochoutka. Kromě toho se ještě živí senem, okusem větví a čerstvou zeleninou. Jediné, co nesmí, je čerstvá tráva. „V trávě jsou různé bakterie, ze kterých mohou klokani dostat zánět dásní,“ vysvětluje.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.