Kladný vliv burčáku na zdraví opěvovala první konference
Odborníci se na I. burčákové konferenci sešli v Lednici na Břeclavsku. Uspořádalo ji jedno z tamních vinařství ve spolupráci s obcí a Mendelovou univerzitou.
Podle lékařů obsahuje burčák velké množství vitamínů, například C, K a hlavně vitamíny skupiny B. Tělu dává i stopové prvky zinek a měď, které pomáhají při regeneraci organismu. „Zdraví prospěšné jsou i kvasinky“, zdůraznil na konferenci gastroenterolog Marek Řehoř, „ty se velmi významně podílejí na obnově mikroflóry tlustého střeva.“
Jakožto nápoj alkoholický je ale nutné pít burčák s mírou. Muži by tak měli zkonzumovat maximálně půl litru denně, ženy ještě o něco méně.
Důležité je pít kvalitní burčák. „Doporučujeme nakupovat ho přímo od vinaře anebo ve vinotéce,“ říká Jindřich Sobota, jednatel Chateau Lednice. Delší pobyt nápoje na slunečním svitu se totiž velmi negativně podepíše na jeho kvalitě. Pravým burčákem navíc může být jen ten vyrobený z domácích hroznů.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Žádná velká dobrodružství. Češi smýšlí o dalším směřování prozápadně, láká je varianta ‚někde mezi‘
-
Peníze ze Sokola musely mizet sofistikovaně. Nyní už by se to stát nemohlo, věří nový starosta obce
-
Připravit další generace na válku. Na školách v Rusku se budou učit, jak vyrábět a ovládat útočné drony
-
Desetitisíce lidí v Evropě oslavily Svátek práce. V Paříži a Stuttgartu sáhla část demonstrantů k násilí