Kdyby měl Masaryk Internet

10. listopad 2009

Knihovna v Hodoníně chystá velkou literární a výtvarnou soutěž, která má mezi mladými lidmi zpopularizovat nejslavnějšího hodonínského rodáka T. G. Masaryka, prvního československého prezidenta.

Literárně-dramatická část ponese název "Kdyby měl Masaryk Internet", klání mladých výtvarníků se bude jmenovat "I Masaryk byl kluk". Soutěžní práce bude knihovna přijímat až do dubna příštího roku, vítěze budeme znát nejspíše těsně před letními prázdninami. "Nad tématem literární soutěže jsme dlouho přemýšleli," prozrazuje ředitelka hodonínské knihovny Hana Šimonová. "A protože Internet je součástí života dnešních mladých lidí, tak jsme si nakonec řekli, že pro ně to bude velmi zajímavé spojení, i když v době Masaryka Internet samozřejmě neexistoval. Mělo by to mladé vyburcovat, je to určitě zajímavá výzva."

Zúčastnit se soutěže budou moci mladí lidé do dvaceti let. "A to nejenom z Hodonína, ale z celé České republiky a počítáme dokonce i s účastníky ze Slovenska," doplnila ředitelka Šimonová. Zapojit se mohou dokonce i školní kolektivy, pro které je vyhlášena speciální kategorie.

Hodonínská knihovna plánuje, že pro účastníky literární soutěže připraví dvoudenní soustředění, kde by se mohli se svými díly navzájem seznámit a vyměnit si zkušenosti. "Nakonec by mohl vyjít i sborníček prací," plánuje Hana Šimonová. Jeho vydání ale prý závisí hlavně na financích, o dobrá díla a zájem mladých autorů strach nemá. "Když jsme v říjnu pořádali autorské čtení mladých, tak jich se svými díly přišlo hodně. A jedna nadějná spisovatelka dokonce představila vlastní detektivní román."

Podrobnosti se mohou všichni zájemci dozvědět na internetových stránkách knihovny, v měsíčníku vydávaném místní radnicí anebo přímo u organizátora. Ideální příležitostí bude sobota 28. listopadu, na kdy chystá knihovna Den otevřených dveří spojený s velkou amnestií pro čtenáře, kteří zapomněli vrátit knihy v řádném termínu.

autor: hon
Spustit audio