Každý osmý člověk ve Vavřinci je hasičem

11. září 2015

Sbor dobrovolných hasičů ve Vavřinci na Blanensku má více než stodvacetiletou historii. Už v roce 1893 jej založil nadučitel Josef Klimecký. Tehdy měl sbor třiatřicet členů. Dnes jich má sto třináct ve věku od pěti do jednasedmdesáti let. Hasičem je zhruba každý osmý obyvatel vesnice.

Vavřinečtí se mohou pochlubit také početnou zásahovou jednotkou. Ta má dvaatřicet členů. „V dobrovolných sborech na vesnicích jich bývá obvykle devět. Vysoký počet u nás je daný tím, že Vavřinec tvoří několik sloučených obcí, takže máme sloučené i tři hasičské jednotky. Do zásahovky by chtěli další hasiči, ale nemá už cenu ji nafukovat,“ upřesnil velitel Radim Horský.


Dobrovolné hasiče z Vavřince můžete až do pátku 18. září 2015 do 15.00 podpořit v soutěži zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) VAVRINEC na číslo 900 11 04.
Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

K zásahům, kterých bývá kolem pěti ročně, hasiči vyjíždějí ve své Škodě CAS 25 z roku 1987. „Díky pravidelné údržbě ji udržujeme v co možná nejlepším stavu. Zabudovali jsme do ní plovoucí čerpadlo, které se nám hodilo loni při velkém požáru lesa u Blanska. Také jsme například vyvedli výfuky nahoru, což ocení hlavně cyklisté, které předjíždíme v kopci,“ doplnil Horský.

Správný hasičský sbor stojí většinou v centru kulturního dění obce. Výjimkou nejsou ani Vavřinečtí. Ti pravidelně pořádají akce pro děti i dospělé. „Letos už pátým rokem organizujeme pálení čarodějnic, které je velmi populární,“ uvedl starosta sboru Petr Nečas.

Kromě pravidelných cvičení s profesionálními hasiči pořádají i svá vlastní. Od roku 1959 také trénují mládež

Každý druhý rok také pořádají tradiční pouť. V roce 2013 hasiči vybagrovali vodní nádrž nedaleko zbrojnice. Tu následně napustili a ve spolupráci s rybáři zarybnili. Od loňského roku na ní pořádají soutěže v rybolovu pro děti.

Hasiči se umí veselit, ale svoji práci berou velmi vážně. Na výjezd jsou vždy připraveni. Jeden z nejtěžších zásahů absolvovali v listopadu roku 2008, kdy se siréna rozezněla ve dvě hodiny ráno. „Ohněm byl zasažený rodinný dům s chlévem a stodolou od vady na elektroinstalaci. Naše jednotka velmi rychle vyjela, protože máme techniku vždy nachystanou. Snažíme se plnit motto vždy připraven. Cena uchráněného majetku byla vyčíslena na tři miliony korun. Nikomu se naštěstí nic nestalo. Zemřelo pouze několik kusů dobytka,“ zavzpomínal Horský.

Hasičem je zhruba každý osmý obyvatel vesnice

Hasiči ale neudržují jen svoji výbavu, ale i sebe sama. Kromě pravidelných cvičení s profesionálními hasiči pořádají i svá vlastní. Od roku 1959 také trénují mládež.

autoři: ČRo Brno , Brněnský deník Rovnost , Dominik Absolon
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka