Každý desátý strom v ulicích Břeclavi se musí pokácet!

8. říjen 2009

Břeclavská radnice nechává kontrolovat na tisíc stromů rostoucích na veřejných místech. Prověřuje, jestli by některý z nich nemohl způsobit podobnou tragédii jako v lednu ve Zlíně, kde přestárlý pajasan zavalil dva školáky.

Zatím se v Břeclavi podrobilo kontrole na 600 stromů, 60 z nich musí být v nejbližších měsících pokáceno. Jedna z kontrolovaných dřevin se ale musela poroučet k zemi takřka okamžitě po revizi. Šlo o javor na náměstí před kostelem. "U stromu se objevila čerstvá, asi metr dlouhá prasklina mezi kosterními větvemi a hrozilo zřícení. V těchto místech je navíc velký pohyb lidí. Strom jsme tedy nechali okamžitě odstranit. Během čtrnácti dnů jej nahradíme pravděpodobně červenolistým dubem," upřesnil tajemník břeclavské radnice Dalibor Neděla.

Při kontrolách se radnice zaměřila hlavně na místa, kudy proudí nejvíce lidí, například park a pěší zónu u gymnázia anebo hřbitov. Dále vedly kroky kontrolorů ke stromům, které byly prokazatelně vysazeny už velmi dávno. "V dohledné době bude muset být zredukována například třešňová alej v ulici Na Pěšině, která ulici zvlášť na jaře dodává osobitý ráz. Stromy jsou přestárlé. Místo nich tam samozřejmě vysadíme nové mladé sakury. Odstranit musíme také letité topoly za domem seniorů, které nahradí platany," potvrdil tajemník.

Revize stromů, kácení a výsadba nových dřevin je samozřejmě citelným zásahem do městské kasy. "Kontrola jednoho stromu vyjde na 100 korun," prozradil vedoucí odboru vnitřních věcí břeclavské radnice Zdeněk Opálka. "Neznamená to ale, že si někdo vezme stovku za to, že strom letmo obhlédne. Jde opravdu o seriózní zhodnocení stavu stromu, kteří pro nás dělají renomovaní odborníci. Stav všech kontrolovaných stromů teď bude navíc zaevidován a povede se o nich záznam."

K podobným kontrolám se po lednové tragédii ve Zlíně odhodlalo také mnoho dalších měst na jihu Moravy. Letos se navíc regionem prohnalo mnoho silných bouří, které mohly narušit i jinak zdravé a relativně mladé stromy.

autor: hon
Spustit audio