Kapr na štědrovečerní stůl stojí stejně jako loni, znalci doporučují menší ryby

20. prosinec 2011

Blížící se Vánoce už na ulicích připomínají také kádě s kapry, kteří skončí svou životní pouť na štědrovečerních stolech mnoha českých rodin. Dobrou zprávou je, že na rozdíl od mnoha jiných potravin kapři letos nezdražili.

Většina oslovených si Vánoce bez kapra neumí představit. I když lidé upřednostňují větší rybu, menší kapr bývá podle znalců chutnější.

„Menší ryba má méně tuku a tím pádem je to maso trošku pevnější. Na druhou stranu menší ryba má daleko větší počet drobných kostiček. U větší ryby se kosti lépe vybírají,“ popsal Radek Čučka z Rybářství Hodonín.

Ceny kaprů jsou stejné jako loni. Kilogram živého kapra je možné pořídit v závislosti na kvalitě a místě prodeje od 75 do 95 korun. „Cena na maloobchodním trhu je téměř pět let stejná,“ potvrdil Pavel Míšek z Rybníkářství Pohořelice.

Na poctivost prodeje jako každý rok dohlíží Česká obchodní inspekce. Mezi nejčastější prohřešky, na které si stěžují spotřebitelé, patří nesprávné účtování ceny. Významné porušení předpisů se ale podle inspektorů objeví málokdy.

Tradičním vánočním jídlem ale kapr nebyl vždycky. Dříve lidé jídali třeba houbového kubu nebo jiná jídla. Ochránci zvířat to doporučují i dnes, protože podle nich jsou výlovy a podmínky prodeje vánočních nehumánní.

autor: gaj
Spustit audio