Kampaň s názvem Opravdu dobrý tábor rozjíždí Pionýr.

4. květen 2006

Zorientovat se v dnešní široké nabídce letních táborů pro děti, bývá někdy těžké. Čas od času se dozvídáme o táborech, které například nesplňují hygienické požadavky nebo na nich o děti pečují lidé, kteří pro práci s dětmi nemají průpravu.

Jak vybrat opravdu dobrý tábor, ze kterého se dítě vrátí zdravé a spokojené, v tom rodičům může pomoci kampaň organizace Pionýr s názvem Opravdu dobrý tábor. Rodiče v ní dostanou informace a rady, o co by se měli zajímat a na co by si měli dát pozor, než své dítě na nějaký tábor pošlou.

První ročník kampaně Opravdu dobrý tábor odstartoval už vloni. Zájem rodičů o informace tohoto typu byl velký, proto se ji organizátoři rozhodli zopakovat, jak uvedl vedoucí kampaně Martin Bělohlávek: "Ohlas od rodičů prokázal, že jsme asi vyplnili tu dírku, která v rámci poptávky byla a poskytujeme právě informace pro lepší orientaci rodičů jako spotřebitelů. Nejde tedy o klasické nabízení táborů, ale spíše o jakýsi servis, aby věděli, na co se mají ptát, o co se zajímat, aby se dítě nevrátilo nějakým způsobem pochroumané, třeba jen špatnými prožitky. Já si myslím, že neexistuje jen jeden opravdu dobrý tábor, protože děti mají rozmanité zájmy, a proto pochopitelně musí být i ty tábory rozmanité."

Martin Bělohlávek vysvětlil i způsob, jakým rodičům s výběrem tábora pomáhají: "Máme dvě základní informační linky, jednak horkou telefonickou linku a také webovou prezentaci, kde je zároveň i možnost se na cokoliv zeptat a na tuto otázku pak přijde elektronicky odpověď." Tyto webové stránky mají adresu: www.dobrytabor.cz.

Jak funguje horká linka, upřesnil její pracovník Jiří Led: "Horká linka funguje ve všední dny od pondělí do pátku od 10:00 do 18:00 a její telefonní číslo je 222 247 529. Setkávali jsme se se dvěma typy dotazů. V jednom rodiče hledali tábor pro své dítě, v tom druhém se ptali na to, jaký by ten opravdu dobrý tábor měl být. Např. na hygienické zabezpečení, co by měl splňovat hlavní vedoucí tábora, kde má být tábor nahlášen a jak mají své dítě na tábor přihlásit."

Kromě webových stránek a telefonické linky je v Brně k dispozici ještě další informační zdroj. Přiblížil jej předseda Jihomoravské krajské rady Pionýra Milan Matyáš: "Chtěli jsme rozšířit nabídku o osobní kontakt s rodiči. Nabízíme jim tedy Táborovou poradnu, kam mohou přijít. Otevřena je ve všední dny odpoledne, od úterka do čtvrtka, od 3. do 25.května. Mají tam možnost se potkat s odborníkem, který jim zodpoví jejich konkrétní dotazy. Ta informace tedy může být obsažnější než telefonická či webová. Zároveň je to spojeno s výstavou, na které mohou rodiče vidět, jak to na tom kterém táboře funguje, co tam děti dělají, jaký táborový řád dodržují apod."

autor: gaj
Spustit audio