Kamenice nad Lipou patří hračkám. Jaké z města pochází, zjistíte na Hračkobraní

11. červenec 2017

Prázdniny svádí k výletům na hrady a zámky. V poslední době u nich nejde jen o tradiční šoupání v pantoflích po komnatách posledních pánů. Na zámku v Kamenici nad Lipou mají třeba od 12. do 16. července festival Hračkobraní. Jak už název napovídá, zámek a všechny jeho přilehlé prostory budou plné hraček.

Hračky ke kamenickému zámku logicky patří. Už za první republiky byla ve městě cvičná hračkářská dílna, později vzniklo několik firem, které se výrobou hraček zabývaly. Asi nejznámější hračkou z místních dílen byly oblíbené kostky s obrázky. Vyráběly se v podstatě až do 90. let.

Pořádání festivalu hraček pomohla i ředitelka ředitelka Uměleckoprůmyslového muzea v Praze Helena Kőnigsmarková, původní profesí hračkářka. Zámek je ve vlastnictví státu a Uměleckoprůmyslové muzeum ho spravuje.

Hlavní program Hračkobraní se vždy odehrává na nádvoří zámku. Ze tří stran má podloubí a v každém z oblouků stojí během festivalu nějaký stánek. „Co stánek, to výrobce. Téměř u každého je minidílnička, kde si návštěvník může zkusit vyrobit jednoduchou hračku,“ dodává organizátor Hračkobraní Petr Pech.

Za oblouky podloubí jsou vstupy do útrob zámku, které jsou během festivalu přístupné. Návštěvník najde stálé expozice autíček a pokojíčků pro panenky a další dílničky a herny. Kamenický zámek má nádhernou zahradu, kde se také připravuje bohatý program. Každý den tam herci odehrají několik divadelních představení.

Přípravy na Hračkobraní

Pro letošek slibuje organizátor rekordní počet stánkařů a výrobců hraček a už potřetí prý dorazí Matěj Holub se svým dřevěným kolotočem. „Je to skutečně celé dřevěné, nemá to motor, pohání se to ručně,“ říká Petr Pech.

Spustit audio