Kam vyrazit o víkendu? Láká Baťův kanál, cykloturistika i větrný mlýn

27. duben 2018

Máme pro vás tipy na výlety z jižní Moravy i Zlínského kraje.

1) Odemykání plavební sezony na Baťově kanálu 2018

Provoz na Baťově kanále začne letos poslední víkend v dubnu. O tomto víkendu proběhne symbolické odemykání, které doprovodí kulturní program, plavby na lodích a další atraktivity začínající plavební sezóny.

Slavnostní zahájení je naplánované na úterý 1. května od 13:30 ve Veselí na Moravou.

Během celé plavební sezóny, která trvá až do podzimních měsíců, si zde můžete vypůjčit hausbót nebo malý motorový člun, který si sami řídíte a proplouváte až šedesát kilometrů dlouhou vodní cestou s třinácti plavebními komorami dle vašich představ.

Vás, kteří nehledáte takové dobrodružství, ale spíše příjemnou odpočinkovou plavbu na palubě velké výletní lodi s vyhlídkovou palubou a barem určitě mile překvapí široká nabídka plaveb výletními loděmi po kanálových i říčních úsecích Baťova kanálu.

2) Cykloseriál Krajem vína 2018 – Na kole vinohrady Uherskohradišťska

Seriál výletů s názvem Krajem vína vám v roce 2018 už posedmé nabídne to nejlepší z vinařské cykloturistiky a postupně vás během roku zavede do všech vinařských regionů jižní Moravy. Čeká vás 10 zastavení.

Každá z akcí vám nabídne jeden nebo více okruhů, ze kterých si vyberou jak sportovní cyklisté, tak méně zkušení nebo rodiče s dětmi.

Začíná se už tuto sobotu 28. dubna v Uherském Hradišti, na Masarykově náměstí.

Kulturní program zpestří od 15:15 vystoupení CM Bálešáci a SPT Dolina ze Starého Města, připraven bude opět i malý vinný trh. Součástí akce jsou dvě trasy pro pěší turisty.

Kromě vinných sklípků mohou cyklisté i turisté navštívit řadu zajímavých míst a pamětihodností. Odpoledne bude pro cyklisty i širokou veřejnost připravený bohatý kulturní program s losováním o „vinné“ i „nevinné“ ceny.

3) Jaro s vinaři Strážnicka

Vinaři Strážnicka vás zvou do historického areálu vinných sklepů v Petrově - Plžích k ochutnávce vín 13 vinařství z regionu Strážnicka. Degustace probíhá přímo ve vinných sklepech. Součástí programu je vystoupení cimbálové muziky. Občerstvení zajištěno.

4) Čarodějná škola ve VIDA!

Zábavní vědecký park VIDA! se po roce opět promění v čarodějnou školu. Přijďte se k zdokonalit ve svých neobyčejných schopnostech. Nečekejte žádné kabaretní triky ani podivná zaříkávadla, tato magie využívá fyzikálních zákonů a originálních nápadů. To však nic nemění na tom, jak úžasné jsou její výsledky! Začátek v sobotu 28. dubna od 10 hodin.

5) Putování za tajemným zlínským hradem

Putování za tajemným zlínským hradem se vzhledem k aktuálnímu zákazu vstupu do lesů v okolí města uskuteční v sobotu od 14 hodin v parku Komenského ve Zlíně. Akce bude zpestřena výklady o historii zlínského hradu, vystoupením šermířských skupin, aktivitami pro děti a občerstvením se středověkou tématikou.

 6) Valašské muzeum otevře areál Mlýnské doliny a Valašské dědiny

 Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm otevře brány areálu Mlýnské doliny a Valašské dědiny. Návštěvníci budou moci po sezóně zhlédnout práci kováře a mlynáře v Mlýnské dolině. V areálu Valašské dědiny bude v provozu větrný mlýn, kovárna i objekt z Nového Hrozenkova č.p. 10.

Kulturní tipy z Jihomoravského kraje směřujte na Radka Bortlíka, tipy ze Zlínského kraje na Hanu Kučerovou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.