Kafe a kedlubna. Kavárník z Brna nabídl azyl farmářům ze Zelného trhu

Pro kávu a macešky si můžou nově chodit lidé v Brně do neobvyklého zahradnictví. Místní podnikatel ho otevřel v kavárně na Zelném trhu. Prostory tam nabídl lokálním zemědělcům. Ti by totiž touto dobou obvykle prodávali sazenice na farmářských trzích. Kvůli protiepidemickým opatřením ale trhy možné nejsou.

„Šílená doba si žádá šílená řešení a potřeba improvizace je čím dál větší,“ krčí rameny Raed Kahwaji, majitel prosklené kavárny v přízemí kryté městské tržnice na Zelném trhu. Stojí u pultu s dortíky a dívá se na regály sazenic, které se zelenají v kontrastu s tmavě modrou stěnou.

„Pro pěstitele má teď začínat sezóna a oni to nemají kde prodávat. Já osobně špatně snáším tu nevyrovnanost, že oni jako malí pěstitelé prodávat nesmí a v supermarketech se všechno prodávat vesele může,“ namítá podnikatel, kterému v Brně patří několik podniků. Že k nim přidá i improvizované, to ho nenapadlo. „Přemýšlel jsem i o takové taškařici jako třeba kafe a kedlubna,“ směje se Kahwaji.

Zemědělci ze Zelného trhu v Brně kvůli zakázaným stánkům prodávají v kavárně

„Zní to sice trochu jako paradox, že venku se prodávat nesmí a uvnitř to možné je, ale plně respektujeme všechna platná opatření. Dovnitř bude smět jen přesně stanovený počet osob úměrný ploše kavárny,“ doplňuje podnikatel.

Potěšilo nás to!

Zemědělci ze Zelného trhu v Brně kvůli zakázaným stánkům prodávají v kavárně

Dočasný azyl využil třeba pěstitel Petr Komínek. „Máme tu rajčata, jahody, macešky, květák, saláty, kedlubny, prostě relativně všechny sazenice, co by teď šly vysázet do pařeniště nebo skleníku,“ ukazuje zemědělec, který by normálně měl otevřený stánek o pár desítek metrů dál a do kavárny by se díval přes skleněnou zeď. „Potěšilo nás to. Však se podívejte, no není to krásné? Stojím tady u vinotéky, sedačku tu mám. To bych venku neměl,“ usmívá se Komínek.

Raději by ale prodával venku, stejně jako jeho kolega, který má otevřený stánek naproti. „Většinou začínáme prodávat 1. března, když je počasí. Je to špatné. Už naše druhá generace byla vždycky závislá na Zelňáku. Všechnu produkci jsme většinou prodali tady. Snad se to brzo otevře,“ doufá pěstitel Jaroslav Kučera.

Zemědělci ze Zelného trhu v Brně kvůli zakázaným stánkům prodávají v kavárně

K provozu zelinářství v kavárně dala svolení i radnice Brno-střed. „Loni jsme lidem na internetu předávali kontakty na naše zemědělce a pěstitele, aby si lidé mohli nakoupit přímo u nich. Letos s tímhle nápadem přišel provozovatel této kavárny a my jsme za to rádi, takže jsme ho propojili s našimi prodejci,“ dodává mluvčí radnice Kateřina Dobešová.

Zemědělci doufají, že zákaz farmářských trhů z důvodu šíření covidu-19 vláda brzy zruší.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio