Jubilejní velehradské slavnosti letos zřejmě čeká rekordní návštěvnost

22. březen 2013

Až třikrát více návštěvníků očekávají na letošní Hlavní pouti a Dnech lidí dobré vůle ve slováckém Velehradu. Oslavy 1050. výročí příchodu Cyrila a Metoděje připadají tradičně na první červencový týden a běžně je navštíví zhruba 30 tisíc lidí.

Starosta Velehradu Stanislav Gregůrek z ODS musí mimo jiné připravit více parkovacích míst. „Už před několika lety se podařilo zajistit uzavření obchvatu, kde lidi můžou bezplatně parkovat a kyvadlovou dopravou ČSAD se přemísťují tam a zpět na Velehrad,“ říká Gregůrek a pokračuje:

„Velehrad má určitou kapacitu - to je ta velká louka před klášterní zdí a kromě toho, ještě po dohodě se starostou Starého Města, umožňuje použít sportovní plochy vedle obchvatu Starého Města. A budeme hledat další a další plochy ve Starém Městě. Pokud přijede papež, tak to bude určitě plné.“

Zlínský kraj se totiž nevzdává naděje na papežskou návštěvu jubilejních oslav příchodu Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Stejně jako jeho předchůdci, i novému papeži Františkovi poslali zástupci samosprávy pozvánku na historicky největší pouť do slováckého Velehradu.

Na Velehrad dorazily tisíce poutníků

Generální vikář Arcibiskupství olomouckého Josef Nuzík ale upozorňuje na možnou kolizi s jinou akcí.

„Je tam v červenci velké světové setkání mládeže v Brazílii v Riu de Janeiro. Takže toto je trošku takové, kolik papež bude mít sil. Zatím s apoštolskými cestami nemá vůbec žádnou zkušenost na té rovině hlavy katolické církve,“ soudí Nuzík.

Tradiční součástí velehradských slavností je i Koncert lidí dobré vůle. Ten má letos odrážet slavnostní jubilejní ráz ročníků a zaměří se na klasickou a lidovou hudbu.

Hudba má spojovat

Organizátor akce Josef Kořenek pozval na první červencový týden hudebníky, jejichž tvorba má odrážet duchovní a mezinárodní propojení s Velehradem.

„Jedná se o Filharmonii Bohuslava Martinů ze Zlína, sbor Stojanova gymnázia z Velehradu, Hradišťan s Jiřím Pavlicou. Nám se podařilo taky v letošním roce oslovit jednoho z nejvyhledávanějších italských barytonových zpěváků, jehož jméno upřesním během příštího týdne,“ popisuje Kořenek a dodává:

„Oslovujeme dalšího interpreta jak z České republiky, tak z východních zemí - pravděpodobně z Ruska, aby celý koncert by adekvátní a harmonický a mohly se propojit jak východní, tak západní kulturní směry.“

autor: rv
Spustit audio