Josef Zimovčák

28. únor 2006

Josef Zimovčák z Veselí nad Moravou, několikanásobný mistr světa v jízdě na vysokém kole, se letos chystá na tomto neobvyklém dopravním prostředku projet trasu slavného závodu Giro d´Italia. Jak si mnozí z nás pamatují, už loni zdolal na vysokém kole neméně slavnou a náročnou Tour de France. Tehdy si dokonce po pádu z kola přivodil vážné zranění. To jej ale neodradilo a na květnovou Giro d´Italia pilně trénuje.

"Tour de France byla dlouhá 3 607 kilometrů, Giro d´Italia je zhruba o 50 kilometrů kratší a historie závodu je o tři roky starší." - říká Josef Zimovčák.

Giro d´Italia startuje začátkem května. Díky tomu je příprava na závod omezenější. Tour de France začíná totiž až v červenci.

"Dneska už vím, že ty závody jsou stejně náročné. Akce se zúčastňují ti nejlepší závodníci. Mám před tím velký respekt a dokonce i obavu."

Josef Zimovčák utrpěl na Tour de France po pádu z kola několik závažných zranění. "I když se bojím věřím, že tentokrát nespadnu."

Trasu Giro d´Italia projede Josef Zimovčák v předstihu před běžnými závodníky. Stejně jako oni musí na svou přípravu vynaložit nejen velké úsilí ale i hodně peněz. 400 tisíci korun mi přispěl i Jihomoravský kraj. Podle náměstka hejtmana Igora Poledňáka je Zimovčákova jízda určitou formou propagace kraje v zahraničí.

Bez krajské dotace by se Josef Zimovčák podle svých slov vůbec nemohl závodu zúčastnit. "Vůbec bych nebyl schopen to finančně sám zvládnout. Tyto závody jsou náročné nejenom tím výkonem ale také tím týmem, který vás doprovází. I když Tour de France měří přes 3 tisíce kilometrů vy najedete autem dvojnásobek."

autor: gaj
Spustit audio