Jihomoravští výrobci znovu soutěží o nejkvalitnější potravinu

22. červen 2011

Výrobci potravin z jižní Moravy se letos opět mohou zapojit do soutěží Regionální potravina Jihomoravského kraje a Zlatá chuť jižní Moravy. Pořadatelé, kterými jsou ministerstvo zemědělství, Agrární komora a Jihomoravský kraj, se totiž stále neshodli na sloučení obou soutěží. A to přesto, že obě mají stejný cíl, a to upozornit spotřebitele na kvalitní místní potraviny.

Soutěž Zlatá chuť existuje díky spolupráci regionální Agrární komory a Jihomoravského kraje už šest let. Regionální potravina vznikla z popudu ministerstva zemědělství teprve loni. "Uzávěrka je 23. června ve 14:30 hodin. Proto je třeba, aby výrobci neváhali a podali ještě přihlášku," upozornil předseda jihomoravské Agrární komory Václav Hlaváček.

Hodnocení přihlášených výrobků proběhne 12. července. V soutěži Zlatá chuť jsou výrobky rozděleny do 12 kategorií, v Regionální potravině jen do 9 kategorií. Každá přihlášená potravina bude hodnocena v obou soutěžích, ale jedinou komisí odborníků. "Měly by mít maximálně sedm členů. Kromě ministerstva zemědělství tam bude také Potravinářská komora, Agrární komora, Stávní veterinární správa, Státní zemědělská a potravinářská ispekce a za Jihomoravský kraj političtí představitelé regionu," uvedla Iveta Macurová z krajského odboru regionálního rozvoje.

Vyhlášení výsledků soutěže proběhne v rámci krajských dožínek 3. září 2011. Prezentace oceněných potravin pak proběhnou ve všech větších městech kraje a výrobky se objeví i na farmářských trzích, které pořádá Agrární komora. "Budoucnost farmářských trhů vidím velmi dobře. O projekt mají zájem jak prodejci tak spotřebitelé. Chtěli bychom ještě v Brně najít lepší prostor pro konání trhů," konstatoval předseda jihomoravské Agrární komory Václav Hlaváček.

autor: gaj
Spustit audio