Jihomoravští vinohradníci čelí nebývalému výskytu plísní ve vinicích

30. srpen 2005

Každý rok touto dobou čelí jihomoravští vinohradníci tradičním nepřátelům, kterými jsou například špačci a zloději. Letos k nim musí přidat i méně obvyklého soupeře. Jak potvrzuje většina pěstitelů vinné révy, vinohrady kvůli letošnímu vlhkému a teplému počasí napadly v nebývalé míře plísně. Jde o jev, který se opakuje vždy po několika letech.

Obranou proti plísním je především postřik. Ten ale bylo třeba provést včas. Kdo to nestihl, přijde o část úrody. "Jsou vinice, které jsou absolutně zdravé. Jsou ale také vinice, které jsou zničené. Postřik je součást agrotechnických opatření. Kdo udělal postřiky v termínu, kdy to bylo nutné, ten má podle mě vinohrady v pořádku," zhodnotil situaci Martin Půček, který je tajemníkem Svazu vinařů České republiky se sídlem ve Velkých Bílovicích. Upozornil také na to, že letošní výskyt plísní ve vinohradech znamená pro pěstitele oproti jiným rokům nejen zvýšenou pracnost, ale také zvýšené náklady na chemikálie.

Masívní útoky plísní nejsou běžným každoročním jevem. Většina vinařů se s nimi ale čas od času potkává. "Takové útoky pamatujeme a není to tak dávno. Naposledy byly plísně v takovém rozsahu tak před čtyřmi nebo pěti roky," potvrdil vinař z Velkých Bílovic František Pálka. Dodal ještě, že doufá, že letošní nápor plísní už mají vinohrady za sebou. "Postřikovače snad už schováme a budeme chystat vinobraní," uzavřel Pálka.

Vinobraní letos přijde asi o týden později než bývá obvyklé. Stejně jako v případě bujících plísní za to podle Martina Půčka ze Svazu vinařů může počasí. "Kvůli tomu je vegetace trochu zpožděná. Vinobraní můžeme očekávat zhruba od 20. září do 1. října, " odhadl. Na kvalitě sklizně se ještě výrazně podepíše počasí během září. Pokud bude slunečné, pomůže to zajistit jednu z nejdůležitějších vlastností vinné révy, kterou je cukernatost.

autor: hon
Spustit audio