Jihomoravský kraj spouští třetí vlnu žádostí o kotlíkové dotace. Lidé mohou získat až 120 tisíc

Ode dneška mohou lidé žádat o peníze na výměnu kotlů. Třetí vlnu takzvaných kotlíkových dotací dnes v 10 hodin dopoledne spouští jihomoravské Krajský úřad. Rozdělí zhruba 135 milionů korun.

V 10 hodin dopoledne se lidem zpřístupní formulář na internetových stránkách Jihomoravského kraje. Lidé ho ale nemůžou vyplnit předem, musí čekat do zmíněných 10 hodin, až k němu dostanou přístup. K dispozici ale žadatelé mají už nyní vzor žádosti i návod na vyplnění.

Pouze elektronicky

Žádosti mohou lidé podávat pouze elektronicky, nikoliv na úřadu. Nemělo by se tak stát to, co například na Vysočině. Včera tam spouštěli další vlnu a brzy ráno čekalo před úřadem v Jihlavě čtyři stovky žadatelů. Desítky lidí dokonce před budovou přespávalo. Osobní podání tedy Jihomoravský kraj neumožňuje. Díky tomu by nemělo podle úřadu docházet k upřednostňování některých žádostí.

Čtěte také

O kotlíkové dotace žádali lidé minulý týden také ve Zlínském kraji. Tam se 220 milionů korun rozdalo za několik vteřin. Podle mluvčí hejtmanství Moniky Brindzákové se po zkušenostech z minulých kol podobný zájem v Jihomoravském kraji neočekává. Vše však připravují tak, aby případný nápor stovek až tisíců žadatelů systém zvládl. Technici vše před ostrým spuštěním ověří zátěžovým testem.

Krajský úřad může peníze rozdat asi 1 350 žadatelům. V přepočtu tak každý získá přibližně 100 000 korun. Záleží totiž ale na typu zdroje tepla, které chtějí lidé v domácnosti nově mít. Maximální výše dotace je 120 tisíc korun.

Peníze lidé dostávají na výměnu kotlů za nové, například plynové kondenzační nebo na biomasu. Kotle mohou mít automatické i ruční přikládání. Od roku 2022 totiž musí podle zákona o ochraně ovzduší být v domácnostech pouze kotle na tuhá paliva, které splňují minimálně 3. emisní třídu. Za porušení zákazu bude hrozit pokuta až 50 tisíc korun.

autor: tip
Spustit audio

Související