Jihomoravský kraj dá talentovaným studentům stipendium

5. leden 2007

Po třiceti tisíci korunách dostane v tomto školním roce 30 studentů z jižní Moravy díky systému individuální podpory nadaných studentů, který zavedl Jihomoravský kraj. Studenti středních a vysokých škol se do systému dostanou díky významným úspěchům ve studiu. Pokud splní všechny podmínky, mohou v něm setrvat až sedm let. Za stipendium si mohou zaplatit například jazykové kurzy, stáže nebo koupit počítač. Kraj tak chce podchytit talenty a přimět je, aby zůstaly na jižní Moravě.

Jak se mohou studenti do takového systému dostat? " Na začátku musí student absolvovat psychologické testy. Na základě jejich výsledků může být do podpory zařazen. Pro účastníky středoškolské odborné činnosti, kteří dosáhnou dobrých výsledků, je test zdarma. Ostatní uchazeči si ho musí zaplatit, test stojí 800 korun." říká koordinátor inovačních projektů Jihomoravského kraje Jan Vitula.

Vysokoškoláci, kteří budou stipendium dostávat, budou kontrolováni, zda jejich studium řádně probíhá. Středoškoláci se pak ve svém studiu nesmí příliš zhoršit. Použití peněz ze stipendia úředníci u vysokoškoláků kontrolovat nebudou, u studentů středních škol musí být peníze použity na předem odsouhlasené náklady. "Půjde o věci související se vzděláním, například jazyky a další doplňující vzdělání." Vysvětluje Jan Vitula.

Pavlína Tremlová z brněnského Gymnázia Matyáše Lercha se do systému dostala díky úspěchu v chemické olympiádě. Stipendium je podle ní dobrá věc a chemii se chce věnovat i nadále. "V sekundě osmiletého gymnázia jsem se dostala k chemické olympiádě, začalo mě to bavit a měla jsem úspěchy." říká Pavlína. Také pro Miroslava Brumovského z téže školy je příspěvek znatelnou podporou, jak ho využije ale zatím přesně neví: "Představoval jsem si, že z toho zaplatím třeba poplatek za internet, případně jazykový kurz."

V systému je zatím 30 studentů, každý rok ale budou přibývat další. Maximální počet stipendistů bude 200 až 250. Celkově na podporu studentů letos kraj vyčlenil 6 milionů korun.

autor: gaj
Spustit audio