Jihomoravské vinice: méně hroznů, špičková kvalita

2. říjen 2009

Hroznů letos v jihomoravských vinicích dozraje asi o třetinu méně než loni, budou ale mnohem kvalitnější. Pěstitelé jsou spokojeni, trápí je jen nízké výkupní ceny.

Letošní vinobraní už vstoupilo do své druhé půlky. Vinaři se shodují na tom, že úroda sice bude v porovnání s loňskem méně objemná, bohatě si to ale vynahradí na cukernatosti. "Prvotní očekávání, že hroznů bude přehršel, se nevyplnila. Hroznů tak bude akorát na naplnění sklepů," popisuje situaci tajemník Svazu vinařů Martin Půček. "Celé to ale vidím pozitivně, kvalita letošní sklizně je vynikající a ročník 2009 bude naprosto super."

"Loni byla extrémně velká úroda," vysvětluje jedna z veklobílovických vinařek, "takže letos je to tak optimální. A kvalita je skvělá, jen si vzpomeňte, jaké bylo v září ideální slunné počasí." Pěstitele ale trápí nízké výkupní ceny hroznů. "Platí se třeba sedm nebo někdy dokonce i pět korun za kilo. Takové ceny byly v roce 1980," lamentuje u svého sklepa další z vinařů ve Velkých Bílovicích. "Je to špatné. Jestli to tak bude víc let po sobě, bude toho muset spousta z nás nechat," dodává rozladěný malovinař.

Pád výkupních cen hroznů ale na začátku vinobraní odstartovaly právě mylné odhady, že sklizeň budě opět velmi objemná. "Zpracovatelé se zalekli odhadů na počátku vinobraní. Věřím ale, že teď, kdy se zjistilo, že hroznů bude méně, tak ceny už dolů nepůjdou a budou přinejhorším stagnovat," odhaduje Martin Půček ze Svazu vinařů. Některým vinařům se podařilo problémům s výkupní cenou hroznů předejít tím, že si je sjednali s velkým předstihem, anebo že spoléhají na dlouhodobé dobré vztahy se svými tradičními obchodními partnery.

autor: hon
Spustit audio