Jediné kominické muzeum u nás najdete v jihočeském Záříčí. Můžete si v něm zkusit vlézt do komína

23. leden 2024

Co děláte, když potkáte kominíka? Chytnete se za knoflík, nebo ho poprosíte, jestli si na něj můžete pro štěstí sáhnout? V tom případě pro vás máme ideální tip na výlet. Do jihočeské obce Záříčí. Tam totiž existuje jediné kominické muzeum v naší republice. Za jeho vznikem stojí Spolek pro založení muzea kominického řemesla a jeho propagaci.

„Ano, jsme skutečně jediné kominické muzeum v České republice,“ potvrzuje Eva Bažantová, předsedkyně Spolku pro založení muzea kominického řemesla a jeho propagaci. Její manžel, místopředseda spolku Josef Bažant dodává, že v Evropě jsou pouze dvě muzea tohoto typu. „V italské obci Santa Maria Magiore se od roku 1980 každoročně pořádá Světové setkání kominíků. A právě v této obci je druhé takové muzeum.“

Spolek pracoval na vybudování Kominického muzea od roku 2015, kdy zakoupil bývalý vesnický hostinec v Záříčí. Postupem času v něm vznikla profesionální expozice, ve které se například dozvíte, proč potřeboval kominík pistoli, co schovávali kominíci v cechovní truhle, odkud k nám do Čech přišli skutečně první profesionální kominíci a mnoho dalšího.

Expozice ale nabízí i interaktivní prvky. Jedním z nich je skutečný komín, do kterého je možné vlézt. „Je k dispozici nejen dětem, ale všem návštěvníkům, kteří přijdou do našeho muzea. Jinak vypadal průlezný komín na zámku, jinak vypadal ve vesnické chalupě, kde do něj kominík musel skutečně fyzicky vlézt,“ popisuje Josef Bažant. Komínem pak prolézal tak, že se v něm zapřel zády, lokty a koleny a píďalkovitými pohyby se jím posouval vzhůru.

Začátek expozice kominického muzea obstarávají topeniště a komín jako interaktivní prvky

V zimním období se do Kominického muzea v Záříčí můžete vydat po předchozím telefonickém objednání. Se začátkem turistické sezóny pak spolek plánuje stanovit klasickou otevírací dobu. Abyste Záříčí našli, musíte se dostat na trasu Soběslav - Veselí nad Lužnicí, odbočit na Kardašovu Řečici a dále pak na Lžín a Dírnou a pak už to najdete snadno.

Spustit audio