Jan Lenart: Speleologie je o lezení v bahně, po lanech ve volných vertikálách a odkopávání sedimentů

20. duben 2023

Do Sloupu v Moravském krasu se sjedou speleologové z Česka i zahraničí na pravidelné víkendové Speleofórum. Akce je otevřená i laické veřejnosti. Ta podle předsedy České speleologické společnosti Jana Lenarta zpravidla o činnosti jeskyňářů mnoho neví.

„Když se řekne jeskyně, lidé si představí velké dómy s krápníky, upravené chodníky a prohlídkové trasy. Naše práce je ale spíše o plazení se v bahně v úzkých štěrbinách nebo o zavěšení na laně v hlubokých vertikálách.“ Právě Speleofórum nabídne laikům větší vhled do činnosti, ale i smyslu samotné speleologie.

Praktickým přínosem práce speleologů je mapování a zpřístupňování přírodních podzemních prostor v jejich neporušené podobě pro další vědecké bádání – například geologů, archeologů, či přírodovědců. Mapy jeskyní slouží i obcím nad nimi při projektování kanalizace nebo chráněným přírodním rezervacím pro strategii ochrany přírody.

Otevřené jeskyně pro veřejnost

V odrazu na hladině jezírka lze spatřit i hibernující vrápence malé

I do speleologie proniká moderní technika. Díky miniaturizaci technických zařízení jako jsou 3D skenery nebo roboti mohou speleologové objevovat i taková místa, do kterých by se jinak člověk nedostal. Nicméně samotní speleologové se paradoxně zpřístupňováním jeskyní pro veřejnost nezabývají vůbec. Toto obstarávají jiné organizace jako Správa jeskyní České republiky. „My s tím máme trochu problém, protože aby do jeskyně mohla bezpečně i veřejnost, musí se prostory značně přetvořit a často se i výrazně poničí,“ doplňuje Lenart.

Zároveň dodává, že prakticky v každé z dnes zpřístupněných jeskyní v minulosti proběhly drastické zásahy. To už by současná legislativa, kladoucí důraz na ochranu přírody, neumožnila. Proto podle něj nelze očekávat otevírání nových jeskyní podobných například Punkevním jeskyním, Balcarce a dalším pro veřejnost.

Jak a kde můžete poslouchat pořad Host Dne na Moravě?

Živě v rádiu od pondělí do čtvrtka v 17:30, ale i zpětně na internetu. Všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Najdete ho na webu Českého rozhlasu Brno, na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci, a také ve všech podcastových aplikacích.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.