Jak z reklamy. Stezka z Vodňan vede krajinou, která by mohla reprezentovat jižní Čechy

18. červenec 2016

Voluty na průčelí selských stavení, rybníky plné kaprů, čistá příroda, ospalý poklid. Všechno si můžete užít, pokud se vydáte po naučné stezce z Vodňan do nedalekých Křtětic. Jen výpadovka z Budějovic na Strakonice vám připomene, že se na jihu ve skutečnosti žije stejně hektický život jako všude jinde.

Naučná stezka je krátká, měří jen čtyři kilometry a celá její trasa vede po rovině. Výchozím bodem je vodňanská část zvaná Rechle. Jde vlastně o ulici, kterou protéká mlýnský náhon, jehož voda poháněla řadu mlýnů ve městě. Hned první informační panel stojí naproti takzvanému Hliněnému neboli Mayerovu mlýnu. Ten je poprvé doložen na konci 15. století a poslední necelé století v něm voda neroztáčí mlýnské kolo, ale dvě turbíny, které vyrábějí elektrický proud.

Cesta pokračuje dál kolem rybníků a lužními porosty přes lávku na řece Blanici. Na cestě potkáte celkem 7 zastavení, která se věnují především přírodním zajímavostem. Za zmínku stojí zajímavé přemostění lávkou přes jez Železňák na řece Blanici nebo zastavení u pseudogotické kapličky, kterou nechala v roce 1880 postavit selská rodina Buchtelů.

Jez Železňák přes Blanici

Konečná zastávka je ve vesnici Křtětice. Její náves byla v roce 1995 vyhlášena vesnickou památkovou zónou. Je ostatně plná usedlostí vystavěných v první polovině 19. století ve stylu selského baroka. Stezka se dá projít pěšky nebo projet na kole a je vhodná i pro vycházky rodin s malými dětmi.

autor: Filip Černý
Spustit audio