Jak vybrat správný štětec na malování?

23. červenec 2020

Na trhu najdeme velký výběr štětců s přírodními i umělými štětinami. Podle čeho vybírat, aby se nám dílo zdařilo? A jak se štětcem správně zacházet, aby dlouho vydržel? Reportérovi Jiřímu Šobrovi poradil malíř a lakýrník z Domažlic Josef Béhm.

Nejlepší štětce jsou ty s přírodními štětinami, jsou však také dražší. Pokud štětec s těmito štětinami po práci dobře ošetříte, vydrží vám mnohem déle. Po malování vodou ředitelnými barvami, musíme štětec důkladně umýt vodou.

Pokud budete bílit malířskou štětkou s přírodními vlákny, musíte ji po bílení nejenom důkladně umýt vodou, ale také vyprat v octové vodě, aby se zneutralizovalo vápno na štětinách. Jestliže to neuděláte, mohly by štětiny začít vypadávat.

Odborníci tvrdí, že každá barva chce jiný štětec. Je to tak?

Je to tak. Pokud budeme dělat lazury vodou ředitelnými barvami, potřebujeme štětce s umělými vlákny. Při použití syntetických barev a emailů doporučuji štětce s přírodními štětinami. Pravá štětina se na konci štěpí, aby zadržela barvu a nátěr byl co nejjemnější. Štětce s umělými štětinami jsou uměle rozštěpené a při delším používání se už neštěpí.

Jak štětce vybírat? Jakou váhu má cena?

I zde platí pravidlo, čím dražší, tím kvalitnější. Na trhu můžeme najít štětce z vepřových štětin i speciální štětce na fládrování z jezevčích, ty jsou jemnější. Záleží, co budeme natírat a jaký druh nátěru zvolíme. U syntetických barev nebo emailů bych vždy zvolil štětce z přírodních materiálů.

Máme štětce před použitím namáčet v ředidle, nebo můžeme rovnou natírat?

Vždy, když si koupíte nový štětec, natírejte s ním nejdříve podkladní materiály. Aby štětiny, které se při natírání uvolní, nezůstaly v konečném nátěru. Osobně bych na základní nátěr použil nový štětec, na konečný nátěr štětec starý. Když budeme natírat syntetickými barvami a pokračovat druhý den, nemusíme štětec mýt. Stačí ho důkladně vytřít od barvy a dát do sklenice s vodou. Druhý den můžeme pokračovat. Ušetříte za ředidlo, navíc když budete štětec často mýt v ředidle, dříve se opotřebuje.

Většinou mají štětce v držátku otvor pro zavěšení. Vyplatí se ho zavěsit? Nebo ho můžeme dát po vysušení a umytí do pracovního stolu?

Po umytí se vyplatí štětec zavěsit a srovnat mu štětiny. Když se na takto zavěšený štětec podíváte, vidíte přímou úměru mezi cenou a kvalitou i na rukojeti. Jestli je z plastu nebo ze dřeva. Od toho se také odvíjí cena a kvalita štětce.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.