Jak připravit báječnou rybu, křupavý bramborák nebo nadýchanou bramborovou kaši? Není to vůbec těžké

Dobré rady do kuchyně, které vyzkoušely už naše babičky a prababičky.

Čerstvá ryba se pozná podle jasných očí. Ryby solíme půl hodiny před pečením, aby se nerozpadly. Šupiny z ryby snadno oškrábeme, ponoříme-li ji na okamžik do vroucí vody. Mořské ryby před pečením pokapeme citronem a vložíme do kyselého mléka, pak nebudou páchnout rybinou. Při smažení ryb přidejte do oleje trošku citronu, nebo postavte vedle sporáku misku s octem. Zápach zmizí.

Bramborák bude krásně křupat, přidáme-li do těsta tvaroh.

Placky bramborové budou jemnější, nastrouháme-li do těsta jablko.

Bramborová kaše bude nadýchaná přidáním ušlehaného bílku.

Ovoce udrží se dlouho čerstvé, proložíme-li ho kopřivami nebo kapradím.

Jablka nastrouhaná do štrůdlu nezhnědnou, pokapeme-li je citronem.

 

autor: Iva Hüttnerová
Spustit audio

Nejposlouchanější

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.