Jak nechal svatý Michal propadnout vracovský zámek do močálu

3. únor 2015

Vypravte se s námi do Vracova prostřednictvím jedné pověsti, která se v tomto městě na Hodonínsku traduje.

Kdysi dávno stál na západní straně Vracova honosný zámek s vysokou špičatou věží. Paní, která vládla v tomto sídle, byla ale velmi zlá a k lidem až krutá.

Proto, když jednou na bránu zatloukl neznámý poutník s prosbou o nocleh, nechala ho vyhnat a poštvat na něj psy. Poutník jim unikl skutečně jen o vlásek. Kdyby jen zámecká paní tušila, že vyhnala svatého Michala, který se s oblibou v poutnickém rouchu vydával mezi prostý lid.

Michal zvedl ruce k nebesům a nad krutou paní za její počínání vyřkl kletbu. Do zámku uhodil blesk a celé sídlo i se svou zlou vládkyní se propadlo do močálu, který zámek obklopoval. Svatý Michal se otočil a vydal na cestu až tenkrát, kdy se i vysoká špička zámecké věže ztratila v mokřině.

Pověst nadále praví, že ve Vracově bude nejlépe a Vracovjané k sobě budou nejhodnější, až se zámek znovu z mokřiny vynoří. Když se později začala v místě zvaném Na jezerách těžit rašelina, mnozí místní se šli podívat, jestli je na pověsti něco pravdy a jestli náhodou už bagry nezavadily o vrchol zámecké věže.

autor: hon
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.