Jak nalákat čmeláky na zahradu? Nejvíc jim chutná obyčejná hluchavka. Nabídnout můžete levanduli
Na zahradě jsou čmeláci velmi užitečnými opylovači. Podílejí se na opylování skoro dvaceti procenty. Květy umí opylovat pomocí technik, které neumí žádný jiný hmyz.
Vít Cach ze sdružení Čmeláci PLUS se svými kolegy obhospodařuje pole u města Polička. Jejich cílem je nalákat vzácné druhy čmeláků na rostliny, které jim nejvíce chutnají. A daří se to. Vzácné druhy čmeláků si políčko oblíbily a stalo se jejich domovem.
Sonikace platí na květy zvonkového typu
Čmeláci opylují rostliny různými způsoby. Umí sbírat pyl stejně jako včely, ale mají i speciální techniku na květy zvonkového typu, ze kterých se pyl sype dolů. Jsou to například borůvky, rybízy, rajčata nebo kostival.
„Ta technika se jmenuje sonikace. Je to schopnost, kdy čmeláci odpoutají létací svaly od křídel a rozvibrují je tak, že způsobí opylení dané rostliny,“ vysvětluje Vít Cach.
Další předností čmeláka je jeho dlouhý jazyk, který dosáhne do květů s dlouhými kalichy, tam, kam se včely nedostanou. U některých druhů jazyk přesahuje délku těla. Proto se čmeláci s chutí pouštějí do rostlin z čeledi hluchavkovitých a bobovitých.
Motýlí keř, šanta nebo zimolez
Vzácným druhům čmeláků chutná nejvíc obyčejná hluchavka bílá nebo nachová, takové ty hluchavky, které se nám plevelí v záhonech. Později v létě je nahrazují různé jeteloviny, divoké hrachory nebo vikve, jetel luční je podle Cacha nejzásadnější.
„Pokud byste chtěli nalákat čmeláky na vlastní zahradu, vyzkoušejte yzop lékařský nebo levanduli. Také šanty jsou hodně oblíbené nebo motýlí keře. Z dřevin jsou ideální různé druhy zimolezů. Ale počítejte s tím, že čmeláci stejně dají přednost divokým květinám,“ podotýká Vít Cach ze sdružení Čmeláci PLUS.
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor

Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.