Ivančice chystají nové muzeum svého nejslavnějšího rodáka – výtvarníka Alfonse Muchy

Vedení Ivančic představilo budoucí podobu Muzea Alfonse Muchy. Současně oficiálně zahájilo sbírku na jeho stavbu. Celkem město potřebuje 60 milionů korun, peníze chce získat také od dárců. Lidé za své peníze můžou získat limitovanou edici pohlednic se skicami slavného malíře.

Muzeum vznikne tam, kde je už teď k Alfonsu Muchovi v Ivančicích nejblíž – v jeho památníku v centru města. V domě je momentálně také expozice dalšího slavného rodáka z Ivančic, Vladimíra Menšíka a také sídlo Kulturního a informačního centra města. To všechno se přesune do nedalekého Besedního domu a památník, tedy v budoucnu muzeum, bude zasvěceno jenom světoznámému malíři. Město by chtělo budovu propojit se současným sídlem sociálního odboru města, který je hned vedle. Pokud se podaří sehnat potřebné peníze, mohlo by se koncem roku 2022 muzeum otevřít.

Co bude v plánovaném muzeu k vidění?

Lidé v muzeu uvidí počátky Muchova života, tedy dětství a vše s ním spjaté, následně jeho kroky do zahraničí a na světové výsluní mezi výtvarníky. Jedna část bude věnována pouze Slovanské epopeji, která se za několik dní vrátí do Moravského Krumlova. Poslední část bude věnována spíš duchovní stránce Alfonse Muchy spolu i některými nedokončenými díly tohoto malíře. Vše za pomocí různých prvků, v plánu jsou velké papírové lodě, různé instalace, které reagují na pohyb návštěvníka, skryté obrazce, detaily a narážky na Muchův život. Chybět nemá ani kavárna nebo odpočinkové atrium.

Příspěvek veřejnosti

Na stavbu muzea můžou přispívat lidé zakoupením pohlednic. Co za tento dar získají?

Pohlednic jsou celkem tři druhy – respektive tři různé skici Alfonse Muchy, které tvoří triptych s názvem Tři věky. Ten tvořil v posledních letech svého života, tedy těsně před druhou světovou válkou. Triptych Alfons Mucha nedokončil. Dílo mělo předčít Slovanskou epopej. Pohlednice, kterou skutečně můžete někomu poslat, stojí 777 korun a dá se koupit přes internet. Zároveň je na ní stírací políčko, pod kterým se skrývají výhry spojené s Muchou. Od volné vstupenky do připravovaného muzea až po osobní prohlídku bytu rodiny Muchů na Pražském hradě. Organizátoři sbírky by tímto způsobem chtěli vybrat do konce roku 15 milionů korun, které poputují na stavbu muzea.

Poznávání Ivančic očima Alfonse Muchy

Představena byla také naučná stezka Alfonse Muchy, která bude návštěvníkům přístupná od 1. srpna. Jedna ze zastávek bude u domu Josefa Vávry – ta je věnována velkým i malým přátelstvím nebo kostel Nanebevzetí Panny Marie, kde spolu s Muchovým vnukem můžete přemýšlet nad vlastní životní cestou. 

autor: Petr Tichý
Spustit audio

Související