Integrovaná doprava ve Zlínském kraji od příštího roku podraží o dvacet haléřů na kilometr

6. prosinec 2021 16:53

Cestující ve Zlínském kraji si v linkových autobusech a vlacích od příštího roku připlatí. Uvedli to 6. prosince 2021 zástupci Koordinátora veřejné dopravy.

Od 1. ledna 2022 přistoupí kraj k úpravě cen jízdného v rámci Integrované dopravy Zlínského kraje. Oproti současnosti zaplatí cestující v autobusech i vlacích za jeden ujetý kilometr o 20 haléřů více. Důvodem navýšení jsou dlouhodobě rostoucí výdaje na zajištění veřejné dopravy.

Nyní cestující ve vlacích a autobusech v kraji platí nástupní sazbu devět korun a jednu korunu za každý ujetý kilometr. Od Nového roku se sazba zvýší na korunu a 20 haléřů za ujetý kilometr, nástupní sazba se měnit nebude. "Jízdné se přitom bude zaokrouhlovat na celé koruny," uvedl Koordinátor veřejné dopravy Zlínského kraje (KOVED) Martin Štětkář.

K platbě mohou cestující využít hotovost, platební kartu, mobilní telefon nebo karty Zetka a ODISka. 

Pro rok 2022 připravuje KOVED zavedení zónového tarifu, který nahradí dosavadní kilometrový tarif. Území kraje bude podle Štětkáře rozděleno zhruba na 120 zón. "Cena jízdenky se potom bude odvíjet už ne od kilometrů, ale od počtu ujetých zón," řekl Štětkář. Zónový tarif umožní zavedení časových jízdenek, v první fázi by měly fungovat sedmidenní a měsíční. "Přechod na zónový tarif a časové jízdenky předpokládáme od července roku 2022," doplnil Štětkář.

Linkovou autobusovou dopravu zajišťují ve Zlínském kraji společnosti Arriva Morava, ČSAD BUS Uherské Hradiště, Transdev Morava, TQM Holding a Z-Group bus, na železnici jsou to společnosti České dráhy a Arriva vlaky. Část spojů autobusových a železničních dopravců objednaných hejtmanstvím zajíždí i na území Olomouckého, Moravskoslezského a Jihomoravského kraje.

Pozitivní změnou pro cestující je pak úprava jízdních řádů, které by měly zajistit lepší spojení do větších měst. Podrobnosti shrnul v reportáži redaktor Českého rozhlasu Zlín Roman Verner.

autoři: Roman Verner , Růžena Vorlová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související