Dodavatelé tepla ve Zlínském kraji až na výjimky v příštím roce zdraží

6. prosinec 2021 11:21

Po energiích a vodě se většina domácností ve Zlínském kraji se musí připravit i na zdražení tepla. Většina velkých dodavatelů tepla navýšení cen v příštím roce připravuje.

Dodavatelé tepla hlásí na příští rok zdražování. Důvodem jsou rostoucí ceny uhlí a plynu, ale také skokové zdražení emisních povolenek. Týká se to i Zlínského kraje, kde si většina domácností v příštím roce připlatí za centrální dodávky tepla a teplé vody. 

Čtěte také

Zhruba o dvacet procent se v příštím roce zvýší cena tepla pro obyvatele Zlína napojené na místní Teplárnu. Podle mluvčí společnosti Seven Energy Markéty Čapkové jde o jen nejnutnější navýšení kvůli rostoucím cenám emisních povolenek. To je mimo jiné také důvodem zdražení dodávek Teplárny Otrokovice. Ta podle mluvčí Jany Burešové letos zaplatila za emisní povolenky 200 milionů korun. Příští rok by to mělo být 400 milionů a jedna domácnost tak připlatí za vytápění a teplou vodu v průměru zhruba tři sta korun měsíčně.

Čtěte také

Ve Vsetíně chystá společnost ZTV zvýšení ceny o 40 procent, což je pro jednu domácnost nárůst měsíčních nákladů průměrně o 400 korun.

V Uherském Hradišti plánuje největší dodavatel, společnost CTZ navýšení cen o 10 až 15 procent, Podle mluvčí této společnosti Romany Snášelové ještě nemají hotové detailní kalkulace a konečné rozhodnutí padne na valné hromadě 9. prosince.

Naopak zdražovat teplo a energie nebude uherskobrodská společnost Panorama.

Celý přehled i s podrobnostmi shrnul do reportáže redaktor Roman Verner.

Spustit audio

Související