Indiánská vesnička Rosehill v Růžové na Děčínsku přibližuje život a tradice prérijních indiánů

15. červen 2023

Je obecně známo, že Evropané zabrali indiánská teritoria. Ale že pár indiánů zabralo kousek Českého Švýcarska, to se zas tak moc neví. Hrstka se jich usadila mezi obcemi Růžová a Janov na Děčínsku v Ústeckém kraji, na dohled od Růžovského vrchu. Odtud pochází i název indiánské vesničky – Rosehill. Tedy Růžový kopec nebo Růžový vrch.

Při návštěvě indiánské vesnice nemusíte zapojovat ani moc fantazie. Postavená teepee, různé předměty a i sami přítomní indiáni vás přenesou o nějakých 150 let zpátky. Můžete si prohlédnout indiánské oděvy, náčelnické čelenky, šperky, hračky, předměty denní potřeby, zbraně i hudební nástroje. Fantastické je korálkové zdobení oděvů, mokasínů, ale také teepee a třeba i pouzder na nože.

Místní náčelník Četan, což v indiánské řeči znamená sokol, vám bude vyprávět o historii a životě prérijních indiánů. Dojde i na setkání s kavaleristou a také na boj i usmíření. A nakonec se bude tančit Bizoní a Orlí tanec.

Kromě toho si budete moci sami vyzkoušet řadu indiánských dovedností a her. Například hod tomahawkem, lukostřelbu, naučíte se Hadí tanec i seznamovací píseň a třeba si i vyrobíte pravý indiánský lapač snů.

Na jaře se tu střídají školní výlety, ke kterým se občas může připojit i někdo ze široké veřejnosti. Jinak od začátku července do konce srpna je vesnička Rosehill otevřená hlavně pro veřejnost, divadelní představení se hrají v sobotu odpoledne. Potřebné informace můžete vystopovat na webové stránce indiánské vesničky Rosehill.

Spustit audio