Hrad Sovinec odtajnil podzemní chodbu. Kastelánka nevěřila, že ji turisté někdy uvidí

22. září 2015

Středověký hrad Sovinec stojí na skalním ostrohu nedaleko Rýmařova na Bruntálsku už od 14. století. Ve své historii zažil mnohé. Prošel rukama českých i německých pánů a za dob třicetileté války podlehl švédským dobyvatelům. Letos zpřístupnil atraktivní podzemní chodbu, kterou vojáci procházeli do vysunuté bašty.

Hrad Sovinec je nejrozsáhlejším hradním komplexem v okrese Bruntál. Těsně před rokem 1333 ho založili příslušníci rodu, který se od roku 1348 nazýval po hradu "páni ze Sovince". Slohovou čistotou a dokonalostí provedení náleží k nejcennějším empírovým stavbám na Moravě.

„Každá prohlídková trasa vás provede čtvrtým nádvořím, které je pod hlavním hradem, to je nejstarší část Sovince. Postavena byla už ve 14. století, dnes nám z ní zůstala už jen hlavní věž, která má dvacet metrů a je z ní krásný výhled do okolí,“ popisuje kastelánka Kateřina Jarmarová.

Čtěte také

Už když přijíždíte k hradu, můžete si všimnout, že nestojí na nijak zvlášť viditelném místě, ale spíše v dolíku. „Je to z obranných důvodů. Všechny ty kopce okolo ho zakrývají před rozlehlou horní Hanou. Vlastně jsme taky na kopci, ale v 17. století, když hrad obléhali Švédové, před ním byl příkop a další samostatný kopec,“ vysvětluje Ľubica Mezerová, kunsthistorička a šéfka útvaru památkové péče Muzea v Bruntále.

1. brána po opravě

Hrad zbohatl dolováním vzácných kovů

Hrad byl navíc postaven přímo na obchodní stezce, což mu přineslo obrovské výhody hlavně při pozdějším dolování zlata, stříbra a také železné rudy. „Na tom hrad velmi zbohatl a rozšiřoval se. Jsou tady krásné renesanční přístavby,“ upozorňuje kastelánka Kateřina Jarmarová.

Pak ale přišla Třicetiletá válka a s ní i radikální změna majitelů hradu. Z rukou českých pánů přešel Sovinec do majetku Řádu německých rytířů. V té době také došlo k velkému opevňování a hrad získal svou dnešní podobu barokní vojenské pevnosti. „Je to nejrozsáhlejší vojenské opevnění na Moravě,“ dodává kunsthistorička Ľubica Mezerová.

Horní hrad s děly

O nové zpřístupněné podzemní chodbě ze 17. století až donedávna vědělo jen málo lidí. Její vchod lze najít v hradním příkopu. Kastelánka, která Sovinec spravuje už řadu let, prý nevěřila, že by se do podzemí někdy podívali i turisté. O to příjemnější byla zpráva o osmimilionové dotaci, kterou hrad nečekaně získal a díky které mohl chodbu opravit a zpřístupnit veřejnosti.

autor: š.iva
Spustit audio