Kamila Moučková: Ze studia mě vyvedli dva sovětští vojáci, mířili mi do zad samopaly

7. květen 2018

V 92 letech zemřela televizní a rozhlasová hlasatelka Kamila Moučková. V srpnu 1968 informovala o okupaci vojsky Varšavské smlouvy. Poslechněte si záznam jejího posledního rozhovoru pro Český rozhlas z roku 2018.

Legendární hlasatelka Kamila Moučková začínala svou profesní kariéru v Československém rozhlase a poté přešla do Československé televize.

„Mikrofon byl základ, v roce 1952 jsem nastupovala do rozhlasu, sama jsem chtěla číst zprávy a nějak jsem se v tom našla. Když jsem v roce 1956 šla do televize, tak jsem to měla jednodušší o ten mikrofon, který jsem měla zvládnutý, nová pro mě byla jen kamera.“

Kamila Moučková nemohla během normalizace pracovat ani jako uklízečka

Byla první hlasatelkou, která v srpnu 1968 oznámila televizním divákům invazi vojsk Varšavské smlouvy. Pro své občanské postoje dostala absolutní zákaz pracovat v médiích.

Zároveň byla také první českou zpravodajskou hlasatelkou v Evropě, jelikož to byla v té době mužská doména.

Vzpomínky na rok 1968

„Dozvěděla jsem se to v noci. Vraceli jsme se od Werichů, v půl čtvrté ráno zvonil telefon a volala mi redaktorka Věra Šťovíčková s Jirkou Dienstbierem, že nás okupují Rusové. ‚Ježíši Kriste,‘ já na to. Nikoho nenapadlo, že si dovolí překročit hranice cizího státu,“ vzpomíná Moučková.

„V tom televizním vysílání jsem viděla, že za mnou stojí dva vojáčci, byla jsem zabraná do zpráv. Mířili mi do zad samopaly – ti mě vyvedli ze studia. A já jim pak zdrhala.“

„Byla jsem opupínkovaná zlostí a vztekem, co si to vůbec dovolují, tu neuvěřitelnou rozpínavost do Evropy,“ ohlíží se zpátky na události roku 1968 Kamila Moučková.

V roce 2012 dostala Cenu Arnošta Lustiga, která je každoročně udělovaná osobnostem, které naplňují vlastnosti, jakými jsou odvaha a statečnost, lidskost a spravedlnost.

autoři: Lucie Hostačná , lop
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.