Hledáte pauzu od rušného města? Plzeňská Luftova zahrada představuje oázu klidu

23. květen 2017

Na kraji rušného krajského města Plzně, na pravém břehu řeky Radbuzy, se rozkládá půvabná historická zahrada. Založena byla už před více než 130 lety a dnes nese jméno po posledním majiteli – Luftova zahrada. Po jeho smrti ji jeho žena musela v 50. letech prodat státu. A dlouhá desetiletí se pak potýkala s nezájmem, kvůli čemuž pustla.

Dnes už je naštěstí zahrada znovu udržována v plné kráse a s oblibou ji vyhledávají milovníci přírody i snoubenci.

Původní okrasnou zahradu tvořili od roku 1886 do roku 1909 manželé Vilém a Juliana Burgerovi z Plzně. Součástí byly už tehdy dva zahradní domky a rybníčky. V roce 1912 ji zdědil právník Vilém Luft, který začal budovat velkolepou rezidenční zahradu. Dominovaly jí dva rybníky a dřevěný osmiboký altán s glazovanými střešními taškami, sochařská výzdoba od plzeňského sochaře Otokara Waltra a množství exotických dřevin.

Po smrti Viléma Lufty, který tu chtěl vybudovat i vilu, se o zahradu starala jeho jediná dcera Helena. Avšak i Helena o pár let později zemřela. Majetek včetně zahrady přešel na Heleninu matku Marii. O zahradu, kterou po strastích v osobním životě milovala nade vše, ji připravil Československý stát v roce 1959. Pak to šlo s okrasnou podobou zahrady z kopce.

Záchrana Luftovky

Zpustlé a zarostlé zahrady plné černých skládek se po náročných jednáních ujalo v roce 1991 město Plzeň. V jednu chvíli hrozilo, že se město pozemku zbaví směnou za jiný. K tomu naštěstí díky peticím a medializaci nedošlo. Na zahradu se ale zase celkem zapomnělo. Až na podzim roku 1996 byla znovuobjevena, navíc tak trochu náhodou.

Pohledy jako z pohádky

Město totiž dostalo několik stížností od vlastníků okolních nemovitostí, kterým vadilo neudržované oplocení, popadané stromy a černé skládky s bezdomovci. Zahradu proto svěřilo město do správy příspěvkové organizace Správy Veřejného statku města Plzně, která dostala za úkol zřídit nápravu. Od té doby se začaly psát nové, pro zahradu pozitivní dějiny. V květnu 2010 se Luftovka poprvé otevřela široké veřejnosti.

Z původní koncepce se dochovaly dva rybníčky, zbytky sochařské výzdoby a zahradní keramiky, ale hlavně hodně původních stromů. Z nejvýznamnějších například několik sloupovitých dubů na hrázi, cypřišky, rododendrony, tisy a tsugy. Také přibyly nové stromy včetně exotických jako například panašovaný liliovník, parócie persická, muchovník a různé druhy okrasných buků.

Luftova zahrada dnes patří k vyhledávaným odpočinkovým místům nejen pro Plzeňany. Konají se tu různé koncerty, hrají si tu děti a svoji lásku tady v lůně přírody pod širým nebem svým ano stvrzují snoubenci. Veřejnosti je Luftovka přístupná během turistické sezóny každou první středu v měsíci. Po předchozí domluvě kdykoli.

autor: Pavel Halla
Spustit audio