Hasiči z Tvarožné: Máme šikovné následovníky

13. listopad 2015

Kopec Santon je svědkem nejen napoleonské bitvy, ale také místem, kam v parném létě vyjíždějí zasahovat hasiči z Tvarožné na Brněnsku. Od letošního roku s novou stříkačkou. „Dřív jsme totiž přijeli s lopatou, počkali na kluky ze stanice z Pozořic a podívali se, jak to uhasili,“ vypráví starosta tamní jednotky Petr Pejřil.

Sbor funguje nepřetržitě už 124 let. Čtvrt století ji řídil Miroslav Severa. „Začátky nebyly jednoduché. Snažil jsem se to tady vést, abychom něco dokázali a pomohli, kde bylo potřeba,“ vysvětluje. Jeho zeť Petr Pejřil, vede místní hasiče nyní. Kromě současnosti starostu i další členy zajímá také historie sboru, o kterou společně pečují. „Máme pár dobových fotografií, které jsou i zarámované v klubovně, ale nedávno jsme našli i další historické fotky,“ chlubí se úlovkem.


Dobrovolné hasiče z Tvarožné můžete podpořit v soutěži až do pátku 20. listopadu 2015 do 15.00 zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) TVAROZNA na číslo 900 11 04.
Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

Výchově členské základny dávají hasiči v Tvarožné velký důraz. „Nejmladší se musí ještě hodně učit, ale starším se daří. V mladším dorostu máme dokonce reprezentantku. Letos se podívala s reprezentací České republiky na mistrovství světa do Běloruska. Jsme na ni hrdí,“ zmiňuje jednatelka jednotky a jedna z vedoucích malých nástupců Marie Ryšavá. Děti trénování baví. „Počáteční nadšení vždy vystřídá rozladění. To když zjistí, že se závodí i za špatného počasí. Ale motivace výhry je velká,“ vysvětluje.

Na zásahy jednotka vyjíždí dvěma auty. „Letos jsme dostali nový Renault Midliner, máme z toho velkou radost,“ říká Pejřil. Jedním dechem líčí také zážitky ze zásahů, které dokazují, jak rozmanitá jejich práce je. Veselé okamžiky střídají ty smutné. Jako například v roce 2010, který hasiči považují za vůbec nejtragičtější ve své historii. „Tehdy jsme měli dva výjezdy, které skončily smrtí. Jeden člověk uhořel, další se udusil,“ popisuje Pejřil.

„Letos jsme dostali nový Renault Midliner, máme z toho velkou radost“

Jeho kolega, velitel Jiří Šmerda, pro spravení nálady přidává jednu z těch veselejších příhod, kterých prý mají v Tvarožné bezpočet. „Měli jsme tady sušičku pícnin. Jednou v noci nás volali k zásahu. Ale zjistili jsme, že měli zapnuté halogeny. Z dálky osvětlené výpary vypadaly jako požár. Takže jsme si šli zase lehnout. Ale od toho jsme tady, takže si nestěžujeme a aspoň se zasmějeme,“ dodává Šmerda.

„Nejmladší se musí ještě hodně učit, ale starším se daří“
autoři: Brněnský deník Rovnost , Karolína Wernerová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.