Hasiči v Liptále letos oslavili 110. výročí založení

16. říjen 2015

Osm let starý pokus o uloupení bankomatu ze vsetínského supermarketu je paradoxně spojený s jedním z největších zásahů Sboru dobrovolných hasičů z Liptálu.

Trojice zlodějů ve snaze odlákat policisty ze Vsetína tehdy zapálila stodolu hospodářské usedlosti v devět kilometrů vzdálené vesnici. „Obrovského požáru si v noci všiml projíždějící řidič kamionu. Stodola lehla popelem úplně a moc nechybělo, aby se požár rozšířil na obytnou část usedlosti. Ženu majitele naštěstí probudilo horko,“ připomíná dramatickou noc kronikářka hasičů z Liptálu Štěpánka Cedidlová.


Dobrovolné hasiče z Liptálu můžete podpořit v soutěži až do pátku 23. října 2015 do 15.00 zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) LIPTAL na číslo 900 11 04.
Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

Za sto deset let existence sboru, které si liptálští hasiči letos připomínají, napočítala 137 zásahů. „Je to však jen špička ledovce. Nemáme například zaznamenané obě války, kdy měli lidé jiné starosti,“ upozorňuje Štěpánka Cedidlová. K práci dobrovolných hasičů navíc patří například i pomoc při čištění studní či kanalizace, počet zásahů tak velmi rychle narůstá.

Co se počtu požárů týká, nejhorším rokem byl rok 1933, kdy oheň ohrozil vesnici celkem třináctkrát. V kronice sboru se píše také o čtyřech požárech, které mají na svědomí děti. Bohužel, dvakrát si oheň v Liptále vyžádal lidský život. „A jednou se naši hasiči účastnili také pátrání po utonulém dítěti,“ doplňuje méně radostnou bilanci Štěpánka Cedidlová.

Život liptálských hasičů má ale také svou veselou stránku. „Opravdu se nenudíme,“ ujišťuje členka výboru SDH Liptál Jana Kašpárková. Už asi dvacet let koluje ve vsi historka z hasičského zájezdu do Jeseníků, na kterém se ztratil tehdejší velitel sboru. Veškeré pátrání bylo marné, a tak se účastníci výletu vrátili domů bez něj. Se srdcem v kalhotách šli za ženou zmizelého, která byla poněkud prudší povahy, aby jí oznámili neradostnou zprávu. „Jaké bylo ale jejich překvapení, když jim otevřel sám nezvěstný. Vysvětlil, že se skutečně ztratil, a než složitě pátrat po kamarádech, rozhodl se nasednout na první autobus domů,“ vypráví Jana Kašpárková.

O vznik Sboru dobrovolných hasičů v Liptále se před 110 lety největší měrou zasloužil František Plachý. Rodák z Brna přišle do Liptálu jako učitel a stal se i řídícím zdejší školy

Druhou příhodu, jako vystřiženou z filmu Hoří, má panenko, dosud drželo pár zasvěcených v tajnosti. Jako ve zmíněném slavném snímku souvisí s „krádeží“ tomboly na jednom z plesů. „Hodinu po vyhlášení tomboly nám na stole stále zůstávalo několik nevyzvednutých hodnotných cen. Opakovaně jsme upozorňovali hosty, aby se o výhru přihlásili, ale marně,“ popisuje Jana Kašpárková.

O ceny se ale nikdo nehlásil, načež organizační tým zjistil, že lístky od nejhodnotnějších cen se do slosování vůbec nedostaly. Zůstaly odložené stranou. „A tak jsme si my, pořadatelé, chodili nenápadně ceny vyzvedávat. Ale netřeba se nad tím pohoršovat, o rok později jsme měli tombolu obohacenou právě o tyto ceny,“ usmívá se Jana Kašpárková.

O vznik Sboru dobrovolných hasičů v Liptále se před 110 lety největší měrou zasloužil František Plachý. Rodák z Brna přišle do Liptálu jako učitel a stal se i řídícím zdejší školy. Kromě toho zastával řadu jiných funkcí – byl velitel, jednatel a později starosta hasičů, pracoval v župním výboru, v samaritánském a vzdělávacím odboru. Zasloužil se též o zřízení Tělocvičné jednoty Sokol, pořádal přednášky, dlouho před zavedením elektrického proudu promítal v místní sokolovně za pomoci agregátu.

Zástupci Sboru dobrovolných hasičů z Liptálu – zleva: kronikářka Štěpánka Cedidlová, starosta sboru Karel Tkadlec, členka výboru SDH Liptál Jana Kašpárková

František Plachý v roce 1929 ve věku 49 let podlehl tyfu. Jak moc si ho lidé vážili, dosvědčuje skutečnost, že jeho rakev ze Vsetína až do Liptálu doprovázela čestná stráž s pochodněmi, na tři sta hasičů ve stejnokrojích a stovky dalších lidí.

Dnešní Sbor dobrovolných hasičů Liptál čítá zhruba sto členů. Čtvrtina z tohoto počtu připadá na zásahovou jednotku, která vyjíždí požárům a dalším událostem.


Fakta o sboru
Založen: 1905
Jméno starosty: Karel Tkadlec
Počet členů: zhruba 100, z toho ve výjezdové jednotce 23 členů
Technické vybavení: Dopravní automobily AVIA 30 a ROS-ViZA, elektrocentrála, kalové a plovoucí čerpadlo, požární stříkačka PS 12, požární přívěs

Jak tomu zpravidla bývá, liptálští hasiči se velkou měrou podílí na kulturním a společenském životě ve své vesnici. Tou největší letošní byly bezesporu srpnové oslavy 110. výročí sboru. „Při této příležitosti jsme poprvé veřejnosti ukázali nový prapor a zrekonstruovanou stříkačku na koňský potah z roku 1905. Máme ji nyní v původní hasičské zbrojnici, kterou pomalu přeměňujeme na malé hasičské muzeum,“ říká starosta sboru Karel Tkadlec.

Vždy v lednu pořádají hasiči ples, na konci května kácení májky spojené s posezením u guláše a v létě zájezd do Bělé pod Pradědem. „Mezi nejoblíbenější akce ale patří svatby našich členů, kdy děláme takzvané šance a snažíme se novomanželům jejich vstup do společného života trochu zpestřit,“ prozrazuje Karel Tkadlec.

Celý rok se také vedoucí a instruktoři věnují dětem a mládeži. Dětem se občas zadaří a překvapí je nějakým tím vítězstvím. O poháry ale vedoucím nejde. „Důležité je, aby sem děti chodily rády a fungovaly jako kolektiv. A hlavně aby u sboru zůstaly i v dospělosti,“ přeje si Karel Tkadlec.

autor: Tomáš Hyánek
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.